Закриха 7 паралелки след 7-и клас в Пиринско, не успели да съберат по 9-има ученици на първо класиране, още толкова на кантар

Закриват 7 паралелки с прием след 7-и клас, след като на първо класиране не успяха да съберат необходимия брой ученици или най-малко половината от минималния брой в клас, т.е. по 9-има ученици. Със заповед началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов нареди да не се извършва държавен план-прием за учебната 2017/2018 г. в паралелката с профил „Предприемачески”-АЕ на СУ „Н. Рилски“ – Банско, за която няма нито един кандидат, специалност „Електронна търговия”-АЕ на Професионална гимназия „Никола Вапцаров” – Белица, специалност „Компютърни мрежи”-АЕ на Професионалната гимназия по електроника и енергетика – Банско, една паралелка с профил „Природни науки” – Б-Х-Г-АЕ на СУ „Св. Пайсий Хилендарски“ – с. Абланица, профил „Икономическо развитие” Г-АЕ-ИТ-БЕЛ на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Гърмен, профил „Хуманитарни науки“ БЕЛ-И-АЕ-ИТ на СУ „Антон Попов“ – Петрич и паралелката със специалност „Кетъринг“-АЕ на ПГТХТ „Н. Стойчев” – Разлог.

Освен тези 7 паралелки още толкова са на „кантара“ и имат по 10-11 кандидати.

„Надявам се след второ и трето класиране тези паралелки да успеят да съберат достатъчно ученици”, коментира по този повод началникът на РУО и допълни, че тези, които не успеят да запишат минимума от по 18 ученици, няма да осъществяват държавен план-прием за предстоящата учебна година.

Припомняме, че с влизането в сила на новия закон тази година основно образование завършват първият випуск седмокласници и последният осмокласници. Затова и образователни специалисти определиха приема като нестандартен. За да могат да осигурят места за всички кандидат-гимназисти, 56-те професионални, профилирани гимназии, средни и обединени училища на територията на областта разкриха общо 119 паралелки /75 профилирани и 44 професионални/ след 7-и клас и 70 паралелки /18 профилирани, 14 непрофилирани и 40 професионални – дневна форма на обучение/ след 8-и клас.

В същото време при 2741 завършили 7-и клас в Пиринско 229 кандидат-гимназисти, или 9%, не подадоха документи за участие в първия етап на класирането. От РУО определиха бройката като притеснително голяма и разясниха, че ще направят справка по училища, за да могат директорите да се поинтересуват, да обходят децата и да ги мотивират да подадат заявления за участие в класирането.

От Регионалното управление на образованието напомниха, че учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани, от 28.06. до 30.06.2017 г. Ако ученик желае да участва на второ класиране, подава заявление в училището, в което е приет на първо класиране. Срокът за подаване на заявленията е от 28.06 до 30. 06. т. г. включително. Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *