ЗАРАДИ ДЪЛГ ОТ 1.52 МЛН. ЛВ.! Съдът сложи край на агонията с последната фирма на Е. Наков в Кюстендил „Хисарлъка“ ЕООД

Кюстендилски окръжен съд прекрати дейността на последната фирма на известния бизнесмен Емил Наков – „Хисарлъка” ЕООД. С решение на съдия Красимир Бамбов едногодишните мъки по оздравяването на фирмата са прекратени, а цялото имущество на дружеството е поставено под възбрана, с което се започва и осребряване имуществото на Наков, включено в несъстоятелността. Кредиторите на фирмата ще се съберат на 16 март в залата на Кюстендилски окръжен съд.

Според юристи и счетоводители дълг от 1.52 млн. лв. е причина за фалита на последната фирма на Емил Наков. Производството по несъстоятелност е образувано точно преди година по искане на най-големия му кредитор – дружество „Митрева” ЕООД, след като Наков се опита да приложи тактическа маневра на фирмата, купила на търг култовия хотел „Хисарлъка”, намиращ се в едноименния лесопарк, точно до реконструираната крепостна стена, която се готви да стане най-голямата туристическа дестинация в Кюстендил.

Фирма „Митрева” на кюстендилския бизнесмен Димитър Новаков, по-популярен като собственик на закусвалните „Флора” в Кюстендил и в столицата, брои малко над 1 милион лева за култовото заведение, но така и не успя да влезе в него заради спънки от страна на Наков и адвокатите му, атакуващи сделката в съда.

В молбата на фирмата на Новаков пред съда се твърди, че „Хисарлъка” ЕООД е свръхзадлъжняла и неплатежоспособна. Юристите на Емил Наков оспориха молбата с мотива, че дружеството не е спряло плащанията към своите кредитори.

Назначената съдебно-счетоводна експертиза на дружеството обаче, чийто собственик и управител е Емил Огнянов Наков, показва, че на 04.07.2008 година дружеството е сключило договор за банков кредит в размер на 700 000 лева за ремонт и довършителни работи на хотелски комплекс „Хисарлъка”. След като Наков престанал да погасява вноските по кредита, на 28.10.2014 година бил сключен договор за цесия между банката и фирма „Митрева”, с което задълженията на Наков са изкупени от фирма „Митрева”.

От съдебно-счетоводната експертиза на „Хисарлъка” ЕООД за периода 2011 г. – 01.04.2015 година става ясно, че към април 2015 година дружеството е разполагало с дълготрайни активи в размер на 1 272 000 лева, като това е почти константна величина за целия изследван период. За това време краткотрайните активи на дружеството варират в диапазона 335 000-280 000 лева, а „Хисарлъка” ЕООД е обслужвало договора си за банков кредит до 03.01.2012 година, когато е извършено последното плащане в размер на 500 лева.

„От представените и приети доказателства може да се направи изводът, че „Хисарлъка” ЕООД е неплатежоспособно и свръхзадлъжняло. Активите на дружеството възлизат на 346 000 лв., а задълженията на същото са в размер на 1 520 000 лева. Следователно то не би могло да покрие изискуемите му задължения. Практически длъжникът е спрял плащанията си на 03.01.2012 година, пише в мотивите на съда.

Наред с това Кюстендилски окръжен съд откри и производство по несъстоятелност на дружеството и определи дата на първото събрание на кредиторите на 26 ноември 2015 година.

Емил Наков, когото в Кюстендил и Югозападна България познават най-вече като бизнесмен, свързан с футбола, започва кариерата си в началото на демократичните промени като сервитьор и барман в ресторанта на хотел „Велбъжд“ в Кюстендил, откъдето тръгва и познанството му с по-малкия от легендарните братя от ВИС – Георги Илиев. Заради интереса му към футбола Илиеви го „вкарват” първоначално като говорител на футболен клуб „Велбъжд” /Кюстендил/. По-късно Наков „поема” ръководството на всичките имоти на братята от ВИС в родния им град – двата големи хотела „Велбъжд” и „Пауталия”. Футболното мениджърство на Наков в Кюстендил продължава до 2001 година, когато Георги Илиев мести „Велбъжд” в Пловдив и го прекръства на „Локомотив”.

През август 2005 г. с разстрела на Георги Илиев за Емил Наков настъпват тежки времена. За да издържа „Локомотив”, започва да продава футболисти. Три месеца по-късно той влиза в „Локомотив” като собственик заедно с друг кюстендилец – Александър Тасев-Остап. След две години, на 14 май 2007 година, Александър Тасев е сполетян от съдбата на Георги Илиев, разстрелян в столичния квартал „Бояна“. В този момент Наков взима всички акции на „Локо” /Пд/, като продължава и еднолично да взема решенията в тима. Съсобственик на футболния клуб е съпругата на убития – Таня Раденкова-Тасева. Тя дава всичките си акции на Наков, така че де факто той се превръща в едноличен управител на футболния клуб.

Малко по-късно кюстендилецът продава отбора на турския бизнесмен Зеки Байрям. По това време се връща към ресторантьорския бизнес, като оглавява фирма „Хисарлъка“ ЕООД, собственик на едноименния комплекс в Кюстендил и на ресторант „Вилата на генерала“. През 2010 г. Наков получава предложението да стане изпълнителен директор на благоевградския професионален футболен клуб „Пирин”. Малко по-късно клубът изпада от професионалната „А” група, а Емил Наков се връща в родния си град и продължава да се занимава с ресторантьорство, но освен дългове към доставчици и фирми друго не успява да направи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *