Защо е вредно да седим с кръстосани крака

Много хора са свикнали да кръстосват крака, докато седят на бюрото, на масата за вечеря или просто на пейка в парка. Правят го несъзнателно, но може би не са наясно колко си вредят.

Това действие също така увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението и може да доведе до отслабване на вените в краката. Ако вените са увредени или отслабнали, кръвта може да се задържи в тях, по този начин образувайки разширени вени.

 Кръвта в краката трябва да бъде насочена към сърцето с движение, което е противоположно на гравитацията. Това е трудно, дори без да го усложнявате, като кръстосвате крака, но като седите в тази позиция, вие увеличавате съпротивлението на движението на кръвта. Като резултат, тялото ви трябва да увеличи кръвното налягане, за да върне кръвта към сърцето. Няма да усетите никакви симптоми, когато кръвното ви се повиши, но ако това се случва постоянно, увеличеното кръвно налягане може да предизвика дълготрайни здравословни проблеми.

Експертите съветват, ако твърде много сте свикнали да кръстосвате крака, да го правите за не повече от 10 – 15 минути.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *