Защо е по-добре да спим на лявата си страна

Съня силно влие на здравето – както на ума, така и на тялото. Продължителността на съня, обаче, не е единствения фактор за полезно действие – позата, в която се спи също е важна. Тя може да се отрази на ставите, храносмилането, сърдечното здраве и др.

Може да спи по корем, по гръб или настрани, но спането на лявата страна на тялото има някои полезни ефекти, които другите пози не предлагат.

Спането по гръб, не е препоръчително за хора с астма или апнея – може да затрудни дишането. Спането на дясната страна може да влоши храносмилането, но обръщането наляво има точно противоположено ефект.

Източната медицина Аюрведа предлага спането върху лявата страна, понеже лимфната система е по-силно застъпена в тази част и чрез тази поза лимфната течност се филтрира по-добре. Съвременната западана медицина също препоръчва тази поза – според изследвания,  чрез нея по-лесно се разграждат отпадни продукти от мозъчната дейност като бета-амилоидите Aβ. Ако Aβ не се разграждат редовно по време на сън, те образуват натрупвания и плаки, които са сред главните причинители на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.

Ако се съблюдава за по-добро храносмилане, спането на лявата страна отново е по-добрия вариянт. Причината за това – гравитацията. Ако тялото е обърнато наляво, преработената храна, която трябва да напусне дебелото черво ще може да премине много по-лесно, с минимално съпротивление по пътя на перисталтиката, иначе – движението на червата може да да бъде силно затормозено и да смути съня.

Излягането наляво е добро и за стомаха, който се намира в лявата половина на стомашната кухина – той стои на обичайното си място и продължава да синтезира панкреатични ензими, които спомогат други смилателни процеси.

Спането в тази позиция е отличен избор и за бременни – така се стимулира кръвообращението, облекчава се болката в гърба, не се позволява на утробата да притиска черния дроб и се повишава притока на кръв към матката, бъбреците и плода.puls

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *