Защо ни болят краката

Няма човек, който да не е страдал от болка в краката. Тази болка може да се дължи на обикновена умора, изкълчване, варикоза?

Върху краката пада тежестта на цялото тяло. При повече движения мускулите са в тонус, но при заседнал живот те отслабват и се отпускат. И когато организмът се сблъска с по-сериозно натоварване, болката не закъснява.

Мускулните болки от преумора са най-безобидният тип болка – те минават след няколко дни без следа, но пък съществува риск от получаването на травма. Човек трябва да наблюдава и теглото си, защото при проблеми с килограмите краката се натоварват допълнително.

При дископатия болката като че ли „прострелва“ крака, най-вече по външната му повърхност и се засилва при резки движения.

В подобни случаи трябва да се потърси помощ от специалист, който се занимава със заболявания на гръбначния стълб. Никакви мехлеми и масажи няма да помогнат.

За да се разреши проблемът, трябва да с излекува дископатията. Препоръчителен е ортопедичният колан, който облекчава състоянието.

Болките в краката могат да бъдат свързани и с кръвоносните съдове – венозни и артериални. Значително по-често възникват проблеми с вените – варикоза.

При варикозно разширяване на вените тъканите не получават достатъчно кислород, в тях се натрупват токсични вещества от обмяната на веществата, а всичко това дразни нервните окончания и възниква болка. Човек изпитва потребност да легне и да си вдигне краката по-високо.

Често болката в краката може да бъде следствие от стара травма. За да бъде ефективно лечението, трябва да се определи конкретната причина за болката. Основните правила са търсене на лекарска помощ и активно използване на специални ортопедични приспособления.

Друга причина за болки в краката е плоското стъпало. Ако деформацията на стъпалото е голяма, болките са в предната група мускули.

За да се облекчи състоянието трябва да се носят удобни обувки, като се избягват на висок ток. Като профилактика се изполват ортопедични стелки.

Болките в ставите са един от основните симптоми на артрита и артрозата. bgfermer.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *