Защо 30% от българските деца са с наднормено тегло

Около 30 процента от децата в ученическа възраст са затлъстели, сочат данните на най-новото изследване за наднорменото тегло. Данните са за Югоизточна Европа и България е част от този проблем. Той води след себе си проблеми със сърцето в по-късна възраст, затова сме и в горната част на таблиците по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти.

„Всички сме разтревожени от тази статистика. Тя изглежда много негативна. Въпреки това аз съм оптимист и вярвам, че можем да ги коригираме”, заяви в студиото на „Събуди се” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. И добави, че към проблемите с наднорменото тегло могат да се добавят ниска двигателна активност, както и прекомерно гледане на телевизия.

„Едно дете до 7-годишна възраст не трябва да прекарва повече от 40 минути пред екрана. От 7 до 10 години – около час. Между 10 и 14 години не повече от час и половина, а за всички нас – не повече от 2 часа”, добави проф. Донка Байкова.

„Родителите трябва да дават пример на децата си, защото не толкова слушат, колкото подражават”, коментира волейболистът Евгени Иванов.

„Залага се все повече на умствената дейност – децата да учат езици или допълнителни курсове, с които да придобиват допълнителни знания и умения, от което се намалява стимулацията за физическа активност. След това, когато родителите имат нужда от уединение, те търсят съзнателно или несъзнателно децата да бъдат по-притихнали. И сякаш, искайки да не бъдат толкова шумни, позволяват да гледат твърде много филми”, коментира психологът Магдалена Ангелова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *