За първи път в Делвино честваха 2 х 1 събора и храмовия празник, посрещнаха над 300 гости с курбан от 6 овце и едно агне

За първи път делвинци събраха два селски празника в един – събор на селото и храмовия празник на черквата им „Св. Неделя“. В събота близо 300 души от благоевградското село Делвино и околните села се събраха под навесите около храма да се видят и да вдигнат наздравици.
Досегашната традиция била съборът да се прави на Илинден, отделно отбелязвали и храмовия празник, но кметът Валери Тодоров и църковното настоятелство решили да съчетаят двете чествания в едно. „По-добре е така, няма средства два събора да правим, трудно се намират спонсори“, призна селският управник.
В петък, 7 юли, точно когато е черковният празник на „Св. Неделя“, направили постен курбан с боб. За казаните с курбана на следващия ден отишли шест овце и едно агне дарения. „Имаше още желаещи да се включат, ама нямаше къде да съберем курбана, та останаха за друг път“, призна кметът.
Ролята на майстор-готвачи заели Пепа Цонева, съпругата на секретаря на черковното настоятелство Георги Цонев, и Маргарита Алексова от съседното село Еленово. 33 години и 7 месеца трудов стаж като готвачка в полицията плюс още10 години по събори е внушителният опит на Пепа Цонева, заради който се доверяват на майсторлъка й. Заедно с помощниците, станали в 5 часа заранта да запалят огъня и да заложат казаните.
Най-голямото притеснение на кмета Тодоров бе, че местата на сянка няма да стигнат за съборджите, та не посмял да кани много външни хора за програмата. „Имаме нов навес, направи го секретарят на настоятелството Г. Цонев, той е двигателят, най- дейният в селото“, не пести похвалите си селският управник. „Не съм само аз, тия хора, дето виждате тук, ако не ми помагат, нищо няма да направим“, скромничи човекът и допълва, че навеса направили с безплатен труд на много хора, част от материалите осигурили от Комисията по вероизповедания, а другите средства събрали от дарения.
Предиобед отец Стоян Бербатов отслужи празнична литургия, освети курбана и оркестър „Благоевград“ с ръководител Васил Кръстев се оказа напълно достатъчен за веселбата.
„Тук е центърът на Балканския полуостров. Като свържете диагоналите, село Делвино е точно в центъра. Мечките нарочно слизат, а козите – с дискови спирачки“, рекламира в шеговит тон родното си село управителят на почивната база на общината в местността Предел Веселин Цонев.
Компания на семейството му на трапезата правят бившият секретар на кметството в Благоевград, бизнесменът Владимир Спасов, чиято баба е делвинка, и съпругата му.
Съборяните за минути напълниха трапезите с домашно сирене и специално приготвени за празника сладкиши и погачи. „В 5 часа замесих питката, да стане навреме“, показва дъхавия домашен хляб пенсионерката Елица Кръстева, дошла преди няколко десетилетия снаха в Делвино.
Мъжете пък са горди с ракията и виното си лично производство, която пазят за важни събития. Пожарникарите „от запаса“, от няколко години пенсионери, Стефан Янев, в ролята на символичен домакин, Асен Караджов и Йордан Ингилизов със съпругите си оцениха високо майсторлъка на готвачите на курбана.
Съпругата на кмета Янка Тодорова, която има зад гърба си над 30 години стаж като служител в община Благоевград, се опита да почерпи съборяните с шоколадови бонбони, но скоро разбра, че трудно ще изпълни мисията и се ограничи с хората, които се отбиваха да поздравят нея и половинката й.
Веселбата продължи до късния следобед.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *