За първи път в Пиринско поставиха дуоденален стент на 44-г. мъж със стеснение на дванадесетопръстника, вече може да се храни

Дуоденален стент на 44-годишен мъж със стеснение на дванадесетопръстника, който не можел да приема течности и храна, е поставен в благоевградската болница. „Високоспециализираната процедура, която се извършва за първи път в Пиринско, осъществихме преди 10 дни с колегата д-р Румен Петков, пациентът вече се храни, може да приема и медикаменти, изписан е за домашно лечение”, съобщи началникът на гастроентерология д-р Румен Цацов. „Тази процедура, която досега се извършваше само в университетски клиники, смятаме да въведем като метод за лечение в МБАЛ – Благоевград”, поясни д-р Цацов и допълни, че обявените в отделението безплатни профилактични прегледи продължават и този месец.

„Профилактичните прегледи миналия месец бяха с цел превенция болестите на стомаха и хранопровода, предимно гастроезофагеалната рефлуксна болест, която представлява връщане на стомашно и дуоденално съдържимо в хранопровода. За два дни в отделението преминаха 76 пациенти от Петрич, Сандански, Разлог, Банско и Благоевград, от тях най-младият е 27-годишен, а най-възрастният – 87-годишен. При 15 пациенти бяха диагностицирани заболявания, от тях 11 са със сериозни оплаквания от хранопровода и стомаха, 3-ма с болест на дебелото черво и един със заболяване на черния дроб. При трима пациенти се доказа гастрит и начални промени в хранопровода, свързани с връщане на стомашен сок и увреждане на покривната лигавица на хранопровода. При двама пациенти се установи язвена болест, а при 68-годишен мъж от Благоевград бе открит доброкачествен тумор (полип) на стомаха, оплакванията при този пациент бяха парене, киселини и болки през нощта.

Добрата новина е, че при тези профилактични прегледи не установихме случаи с рак на стомаха, но при част от пациентите е назначено продължително медикаментозно лечение и имат нужда от повторни ендоскопски прегледи, което още един път доказва нуждата от ранна профилактика.

Възпалителните промени в хранопровода възникнат под въздействието на стомашен или дуоденален сок при бременност, затлъстяване, кисти, психически пренапрежения, стрес. Голям процент от страдащите от киселини определят стресовия си начин на живот като фактор №1, допринасящ за оплакването им. Забързаният начин на живот, нередовното и нерационално хранене също благоприятстват развитието на гастроентерологични заболявания”, заключи д-р Цацов.

Безплатните прегледи този месец са на жлъчнокаменна болест и нейните усложнения, възпаление на жлъчния мехур /холецистита/ и  билиопанкреатит. Профилактичните прегледи ще се извършат в гастроентерологично отделение в МБАЛ – Благоевград на 20 октомври /петък/ и 24 октомври /вторник/ от 08,00 часа до 12,30 часа. Записване на тел. 073/8292352, от понеделник до петък.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *