Зрелищна акция пред І УК в Благоевград! 30 полицаи охраняваха протеста на треньора по бойни изкуства Ил. Илиев срещу отказа на ЮЗУ да предоставят база за частния му клуб

Треньорът по бойни изкуства Илия Илиев цял час крещя с мегафон пред ректората на ЮЗУ с искане частният му спортен клуб „Югозапад“ да ползва физкултурния салон на 8-ми учебен корпус на университета /бившия Механотехникум/. Т.нар. протест на Илиев започна малко след 11 часа и бе подкрепен само от двама души – приятелката му Димитрина и един от трениращите в клуба, близкия му съратник Стоян. Още в началото треньорът, самоопределил се като български юнак, се опита да всее смут. Той слезе от автомобила си, марка „Ягуар“, с три плаката и наду мегафона /за който се оплака, че е похарчил 100 лв./ да издава звуци като от полицейска патрулка.

Едночасовата тирада на Илиев изобилстваше от груби и непристойни изрази, обидни квалификации по адрес на ръководството на университета и преподаватели.

„В ЮЗУ няма спорт. Спортът в този град съм аз. В клуба ми тренират повече хора, отколкото са студентите на университета”, викаше по мегафона Илиев, докато приятелката му чинно заснемаше с мобилния си телефон цялата му изява. На въпроса колко хора тренират в клуба му той се опита да избяга от конкретика, като подчерта, че през него са минали стотици, но все пак малко по-късно поясни, че започвал годината с 50-60 деца, към началото на лятната ваканция техният брой намалявал.

По време на монолога стана ясно, че Илия Илиев е завършил НСА и е магистър по национална сигурност, пиел си ракията с ректора на Националната спортна академия, като сам се похвали, че всички много го уважавали и не можел да намери общ език единствено с ректора на Югозападния университет. Председателят на спортния клуб настоява ръководителят на ЮЗУ да му разреши след учебно време /след 17.00 часа /да ползва физкултурния салон на 8-ми УК. Той твърди, че през периода от м. юни до началото на септември е провел поредица от предварителни разговори с ректора доц. д-р Борислав Юруков, пом. ректора Николай Тахов, ръководителя на катедра „Спорт” доц. д-р Стефан Капралов. Били уточнени дори детайлите по разполагането на уредите, спортни пособия и боксов ринг с размер 4 на 4 м. Депозирал в деловодството на ЮЗУ заявки в писмен вид, но до подписване на договор не се стигнало, тъй като по думите му доц. д-р Юруков наложил забрана.

„Сега съм безработен и съм на улицата, защото ректорът не ми дава да тренираме в спортната зала”, заяви Илиев, а след края на протеста призна, че все пак ползва помещение в ХІ ОУ, но то било само за тренировка на учениците от училището. Попитан защо не наеме някоя зала от община Благоевград, а държи да тренира точно в тази на ЮЗУ, треньорът, събиращ месечна такса от 30 лв. от трениращите, разказа, че провел множество разговори с управителя на „Спортни имоти” Валери Миков и получил разрешения да ползва Спортния интернат сутрин между 9 и 10 часа.

„Това не ме удовлетворява, тъй като тогава хората са на работа или на училище и много малко от тях могат да дойдат на тренировки сутрин”, разказа за претенциите си Илиев, който преди време беше наел помещение над Банка ДСК в центъра, но се отказал, тъй като не можел да издържа на месечния наем от 1500 лв.

По време на нападките си към образователната институция Илиев стигна дотам да твърди, че в искания от него физкултурен салон не се извършва никакъв ремонт и това било само претекст ръководството на университета да не му предостави залата.

Репортер на „Струма” установи, че обявеното от Илиев не отговаря на истината и към момента във въпросната спортна зала действително текат усилени ремонтни дейности. Стана ясен и друг факт, който, умишлено или не, треньорът спести по време на словоизлиянията си по мегафона. Въпреки че не е длъжен да помага на частен спортен клуб, от Югозападния университет са предложили на Илиев да ползва зала от 200 кв. м намираща се в 1-во студентско общежитие. Той обаче отказал.

По време на протеста районът около 1-ви УК бе пълен със студенти, които не проявиха интерес към „събитието“. Илиев се опита да заговори няколко девойки, но те го подминаха, забързани за лекции.

„Аз нямам друга работа, ще дойда пак да протестирам другата седмица. Тогава ще сме 30 човека, а по-другата ще сме 60. Всеки ден ще е така до победата”, закани се той.

Самото мероприятие бе охранявано от над 30 полицаи, които не допуснаха Илиев на територията на ЮЗУ, и той остана да вика с мегафона от тротоара пред ректората.

„Чудим се кой и на какво основание му разреши да прави протест тук. Все пак това е висше училище, хората имат лекции и упражнения, а с виковете и сирените този човек пречи на нормалното протичане на учебния процес”, коментираха хора, станали свидетели на проявата. Други пък предложиха самият Илиев да плати на над 30 полицаи, ангажирани с проявата му.

Ден преди протеста ректорът на ЮЗУ доц. д-р Б. Юруков изпрати своята позиция по случая в писмен вид. Той посочва, че салонът на бившия Механотехникум в Благоевград е публично-държавна собственост, предоставен за управление на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Предоставянето за ползване под наем на имота може да стане по реда и при условията на Закона за държавната собственост.

В част от сградата, където е разположен физкултурният салон, както и в самия салон продължават да се извършват дейности, свързани с подготовката на помещенията за ползване по предназначението, за което са предоставени – учебна, научна, спортна. При готовност за експлоатация ще ползваме спортната зала за удовлетворяване нуждите на учебния процес както на студентите от специалност „Спорт”, така и за всички останали студенти в редовна форма на обучение по дисциплината „Спорт”. Към този момент ръководството на университета няма възможност и готовност в предвидените със закона случаи да предостави под наем и за ползване обекти, находящи се в сградата на Учебен корпус №8 и Стопанския факултет”, се казва в позицията на ректора.

Илиев Илиев е добре познат в Благоевград. Преди три години той оглави младежката структура на АБВ и бе кандидат-депутат от тази партия. През 2015 г. остана за кратко без политически идол и се кандидатира за независим общински съветник, но крайно неуспешно.

Спортистът, експерт по национална сигурност и отбрана от ВА „Г. С. Раковски“, бе страстен привърженик на Веселин Марешки по време на парламентарните избори тази година.

В Окръжна прокуратура – Благоевград срещу него има няколко жалби, една от които за кражба от автосервиз в с. Изгрев на автомобилен двигател на стойност 1200 лв.

ЕКИП „СТРУМА“

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *