ИбуМентол гел – ефективната комбинация срещу болки в гърба, кръста, ставите…

Д-р Анна Кинова, началник отделение физиотерапия и рехабилитация СБПЛР „Панче-
рево“ ЕООД; лекар в МДЦ „Артромедика“- физикална и рехабилитационна медицина.
Работила като главен асистент в МУ – София. Има десетгодишен стаж в Специализирана клиника за физиотерапия и рехабилитация на болни с неврологични заболявания и деца с ДЦП в Турция.
Когато получим болка в кръста, в коленете, в гърба… решаваме сами да потърсим лек, който да ни облекчи. Има много гелове и мази в аптеките и повечето съдържат Ибупрофен.
Но тези лекарствени средства достигат ли необходимата дълбочина след намазване, достигат ли до мястото на болната става или мускул, или проникват само на няколко милиметра в кожата?
От няколко месеца на пазара се появи лекарственият продукт ИбуМентол гел – комбинация от съставките Ибупрофен и Левоментол. Дали това е достатъчно умела и ефективна комбинация?
За нашите читатели ще обясня механизма на действие на ИбуМентол гел:
– Ибупрофен – една от активните съставки на ИбуМентол гел, е мощно нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС).
След нараняване тялото освобождава химични вещества, наречени простагландини, които предизвикват болката и възпалението на мястото на травмата.
Ибупрофен намалява количеството на простагландините и по този начин намалява болката.
Ибупрофен има аналгетично, противовъзпалително и противотемпературно действие. Той потиска болката, свързана с възпалителния процес, и повлиява другите симптоми на възпалението – оток и повишена температура.
– Левоментол е другата активна съставка на ИбуМентол гел.
Левоментол активира студовите рецептори в кожата, като стимулира сетивните нерви със сигнали за студено. Тези студови сигнали се конкурират с болковите и до мозъка достигат значително по-слаби болкови сигнали.
Данни от скорошни клинични проучвания показат, че Левоментол действа синергично с Ибупрофен и спомага за по-доброто му проникване през кожата в сравнение с други продукти, съдържащи само Ибупрофен.
Левоментол проправя пътя и изтегля като „локомотив“ Ибупрофен по следния механизъм: след намазване на болезнената област се предизвиква краткотрайно свиване на подкожните кръвоносни съдове. Скоро след това се получава трайно разширяване на съдовете, което довежда до активна хиперемия в засегнатата област. Така се подобрява и пропускателната способност на клетъчните мембрани – резорбира се отока. Разширяват се порите на кожата и така противовъзпалителното лекарствено вещество Ибупрофен прониква в дълбочина.
Комбинацията от Ибупрофен и Левоментол ефективно облекчава болката и възпалението и спомага за по-бързото въстановяване.
Комбинирайки двете активни съставки – с болкоуспокояващо и с противовъзпалително действие, ИбуМентол гел спомага за много бързото облекчаване на болката. Ибупрофен прониква дълбоко в долните слоеве на кожата, за да намали възпалението и отока, а Левоментол охлажда и успокоява, с което подпомага облекчаването на болката.
В МДЦ „Артромедика“ приложихме ИбуМентол гел чрез въвеждането му с ултразвук. Всички физиотерапевти работят с терапевтичен ултразвук от 880 кхц, при което лекарственото вещество прониква от 2 до 5 см в дълбочина.
Препоръчвам въвеждане на лекарственото вещество чрез ултразвук, но също има ефект и от самостоятелното му втриване в засегнатата област.
Показания за прилагане на ИбуМентол гел:
– Болки в гърба и кръста
– Навяхване и дисторзио
– Болки в различни стави
При всички гореспоменати заболявания на опорно-двигателния апарат се препоръчва втриване на лекарствения гел 2 до 3 пъти дневно в продължение най-малко на 10 дни.
Като лекар със специалност физикална терапия и рехабилитация препоръчвам използването на комбинирания противовъзпалителен и болкоуспокояващ продукт ИбуМентол гел.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *