„Идеа сървис“ ЕООД сменява дадения на прокурор В. Байрактарски в доставката на кофи за смет на община Благоевград, плащаме близо 120 хил. лв. повече

Софийската фирма „Идеа сървис“ ЕООД ще достави кофи за смет на община Благоевград. Тя сменява благоевградската „Рила-СНМ“ ООД, договорът с която бе анулиран, а управителят й Валери Байрактарски общината даде на прокурор и сигнализира преди месец Икономическа полиция, че е представил неистински сертификат, с който участва и спечели обществената поръчка за доставка на контейнерите Цената, за която кметът Камбитов бе подписал договора с „Рила- СНМ“ ООД, бе 68 097, 50 лв. без ДДС. Главният еколог на общината Диана Стефанова забелязала, че кофите, които се доставят, не отговарят на характеристиките, посочени в документите, и при поискана справка от сертифициращата фирма „Сертификация” ЕАД декларирали, че не са подновявали сертификатите в последните 5 г. на „ Рила-СНМ“ ООД и не носят отговорност за тяхното съдържание.

Вчера в кметството се проведе процедура по договаряне без предварително обявление, на която бе поканена фирма „Идеа сървис“ ЕООД, единствен конкурент на „Рила-СНМ“ ООД по време на обществената поръчка и останала на второ място в класирането. От името на собственика Христо Найденов на отварянето на ценовите предложения присъства Ивайло Бунчев. 188 613 лв. бе цената, предложена за доставката на контейнери, тип „бобър“ и тип „ кука“, от „Идеа сървис“ ЕООД, гаранцията е 2 години, а срокът за доставка 1 ден. Възползвайки се от присъствието на главния еколог Д. Стефанова, общинската съветничка от Реформаторския блок Румяна Джолева като член на комисията попита какъв е начинът на изхвърляне на специализираните контейнери за разделно събиране на отпадъци и как човек може да си вземе обратно бижуто, ако то изпадне случайно в специализираните контейнери. „Замислих се за това, когато веднъж заедно с фасовете от колата случайно изхвърлих и пепелника“, обясни учителката общински съветник. Признанието й сащиса присъстващите, а главният еколог тактично отбеляза, че е нужно да се направи специално обучение за ползването на тези контейнери и ползата от тях. Д. Стефанова обясни, че да се извади вещ от тези съдове е доста сложно, тъй като отворите им са малки, но при нужда се сигнализира на фирма „Екопартнерс“ ЕООД,  която ги обслужва. „Те се отварят отдолу, но все пак има вариант, като ги вдигнат, да се намери изгубена вещ, но собственикът ще трябва да рови в съдържанието им“, каза еколожката. Тя разказа куриозна случка по този повод от лятото с хлапе, паднало в един от контейнерите за разделно събиране. „Вечерта към 8-8. 30 часа ми се обадиха от „Екопартнерс“, че има сигнал за пропаднало дете от ромски произход на 2-2, 5 годинки. Бащата го пъхнал през отвора да извади съдържанието, но после то не могло да излезе, защото отворите са много малки. Чудехме се какво да се направи, защото контейнерите се изпразват с вакуум и лостове, които могат да наранят детето. Разрязването също не е безопасно за здравето и живота му. За щастие, като отиде на мястото наш служител, успя някак си да измъкне детето и за късмет нямаше сериозни последици“, разказа любопитната история Диана Стефанова.

„Идеа сървис“ ЕООД е доставила съдове за смет на община Благоевград и миналата година, спомни си главният еколог и отбеляза, че те още са здрави, дори и пластмасовите им капаци не са счупени.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *