Изключително слаб сезон обявиха търговците в Банско: С ниските пакетни цени туроператорите привличат бедни туристи, в магазините се пазарят и за 2 лв., лъжат ги, че градът е само около началната станция, и ние стартираме месеца на 1000 лв. минус

Изключително слаб сезон отчитат търговците в Банско. Въпреки сравнително големия ръст на туристи, който според министър Николина Ангелкова към края на януари е над 18%, а реализираните в Банско нощувки над 377 000, търговците признаха, че продажбите при тях спадат с всяка изминала година. В сравнение с предходни години продажбите са спаднали почти наполовина. Според търговците причините за това са много, но сред основните са ниските пакетни цени, с които работят туроператорите и по този начин привличат по-бедни туристи.
„Сезонът е под всякаква критика, много слаб. Всички гледат да си напълнят хотелите, но какви туристи ще дойдат, не ги интересува. Не може за един англичанин пакетът за четири дни със ски карта и ски оборудване, със самолетни билети от Англия до София и обратно да е 400 паунда, а за българите двойно по-скъпо. Мои приятели дойдоха да се видим и платиха 200 евро за една вечер. Какви чуждестранни туристи ще се възползват да дойдат на почивка тук? Естествено, най-бедните. За мен не е нормално чужденците да плащат по-малко от българите“, каза Николай, който върти обект за пици на ул. „Найден Геров“.
Същото е мнението и на търговците, собственици на магазини за сувенири и козметика. Те споделят, че при тях продажбите са спаднали драстично и от година на година се купуват все по-евтини неща.
„Специално за търговците сезонът не е успешен. Туристи имаше много, но нямаше покупателност, просто много бедни туристи и нищо не купуват. Влизат, разглеждат и излизат. Те дори споделят, че обикаляйки магазините, си убиват времето. Ако решат да купят нещо, търсят възможно най-евтиното, например магнит за 1.50 лв., който поне в моя магазин е най-евтин. Има и от 3 лева, но по-рядко се купува. Не можем да си позволим да вдигнем и цените, защото пък съвсем нищо няма да продадем. Има и много туристи, които се пазарят за цената. Ако дадено нещо е 2 лева, те се пазарят да им го дадем за 1.5 лева. Досега македонците се пазаряха най-много, но напоследък започват и украинци, молдовци, румънци. Ако се отчита сезонът за Банско, специално за търговията беше под всякаква критика, изключително слаб. В сравнение с преди години оборотите са спаднали с почти 50%, което е убийствено за един търговец. Наемите започват от 400 лева, но има и по 600, и по 800 лева и нагоре, а като добавиш ток и осигуровки, стартираш месеца минимум на минус 1000 лева. Заредили сме магазините си със стока за хиляди левове, а не можем да реализираме продажби. Тук около мен колеги започнаха вече да затварят, други започнаха да разпродават, но и туристите вече драстично намаляха, сезонът свърши. Моят магазин е целогодишен, няма как да разпродавам, това не е сезонна стока.
Специално на ул. „Пирин“ и встрани от нея, дори и по центъра на града, много по-малко са туристите. Вина имат и туроператорите, които лъжат туристите и ги убеждават, че надолу няма нищо, а Банско е само в района около начална станция“, каза Катерина, която има магазин за козметика и сувенири в близост до пешеходната ул. „Пирин“.
Според търговците, ако не се премахне тази порочна според тях практика да се привличат туристи чрез свръхниски цени, с които обикновено работят туроператорите, няма да се промени профилът им в курорта. Те споделиха още, че много туроператорски фирми ангажират голяма част от местата за настаняване много преди съответния сезон, когато цените са много по-ниски и съответно клиентите им идват в Банско буквално за жълти стотинки. Хотелиерите също са притиснати по този начин и печалбите им не са големи, но те са по-съгласни да дадат процент на туроператорите, но базите им да са пълни, отколкото да стоят празни.
Въпреки слабия за търговците сезон броят на затворените магазини на този етап е минимален. От бранша споделиха още, че през последните дни туристите са намалели много и движение почти няма. По-голямата част ще затворят до края на март, тъй като са платили наемите си дотогава. Някои от обектите, работещи сезонно, ще се задържат до Великден, който тази година е в първата десетдневка на април. Тогава се очаква отново хиляди туристи да изберат Банско за поредицата от почивни дни.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Кирил

    Абе какъв туризъм може да има в Банско.Тези който са се излъгали никога няма да се върнат.Затова всяка следваща година намаляват.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *