Изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“ с най-ценните платна от златния фонд на ОББ откриха с изискано парти в Историческия музей в Благоевград

Най-ценните платна от златния фонд на Обединена българска банка са изложени в Регионалния исторически музей в Благоевград до края на октомври. Непознати творби на 37 изключителни майстори на четката и молива от ранга на Златю Бояджиев, Никола Танев, Радомир Мандов, Иваничка Панева, Деньо Чоканов, Борислав Стоев и др. са включени в изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“, която бе открита с изискано парти и с присъствието на солидна публика в областния център на Пиринско миналата вечер. Това е последната спирка на експозицията от националното й турне, стартирало преди година от Пловдив.
„Толкова стилна и прецизна изложба в залите на музея не си спомням да е имало от години“, развълнуван призна зам. директорът и зав. отдел „Художествен“ в РИМ Илия Гоцков, преди да даде думата за официално откриване на изложбата на Теодор Маринов, член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, член на УС на ОББ и СИБАНК, изпълнителен директор Легаси на ОББ и СИБАНК.
„За мен е изключително удоволствие да представя тази колекция, дълбоко свързана с историята на България и с историята на ОББ“, каза г-н Маринов и поясни: „Тя е резултат от сливането на 22 търговски банки в страната, които пък са част от бившите структури на БНБ. В резултат на сливането на всички тези банки в ОББ идва и архивът им и се оказа, че стоим върху истинско съкровище. Преди 3 г. ръководителят на отдел „Връзки с обществеността“ на ОББ Анка Костова даде идеята да намерим начин да приобщим това богатство. Така мобилизирахме ресурсите си и всички картини бяха описани и реставрирани, за да стартираме миналия септември националното турне на „НЕ/ПОЗНАТИ“. Това бяха картини, намерени в трезорите, в мазетата, подарени от директорите на клонове. Проектът се оказа не просто много интересен, а уникален, и се надявам да го представим и в чужбина“, разкри г-н Маринов.
Директорът на благоевградския клон на обединяващата се банка Йордан Миленков подчерта, че събитието е първото, което двете обединяващи се банки ОББ и СИБАНК правят заедно. „Радвам се, че тук са част от нашите клиенти и партньори, казвам част, защото ако бяха дошли всички, площадът отвън нямаше да ги побере, каня ви в понеделник при мен за безлихвен кредит“, внесе свеж хумор банкерът.
Шефът на PR отдела, благоевградчанката Анка Костова, обясни, че отделно от колекцията с произведения на изкуството ОББ има и колекция от антикварните предмети и банкови документи, свързани с историята на банковото дело у нас и с 25-годишната история на ОББ, които са оформени във втора изложба, експонирана миналия месец за първи път пред публика в Пловдив.
„Имаме доста класици, някои познати, други по-малко. Експозицията премина през още 13 големи български града – Пловдив, Перник, Монтана, София, Русе, Хасково, Габрово, Велико Търново, Варна, Плевен, Бургас, Стара Загора и Видин – всички те родни места на познатите автори на нашите непознати картини. Насладете се на прекрасната ни колекция, която ще е в залите на Регионалния исторически музей до 29 октомври“, каза г-жа Костова.
Колекцията на ОББ включва 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали ценно място в клоновете на финансовата институция в страната през годините.
Дългогодишна традиция на Обединена българска банка е да насърчава българската култура, битие и изкуство. От тази година ОББ вече е част от KBC Груп България, а непосредствено преди откриването на експозицията на банката г-н Теодор Маринов прие специален приз от Община Благоевград за успешните инициативи на Групата по линията на корпоративната социална отговорност към бизнес развитието и културното разнообразие на региона. Призът бе връчен по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод празника на Благоевград.
Експонатите от изложбата от „НЕ/ПОЗНАТИ“ може да разгледате на официалния сайт: www.ubbcollection.bg.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *