Изтекъл давностен срок свали от ексшефката на Бюрото по труда в Гоце Делчев Е. Делигьозова обвинение, че облагодетелствала фирмата на татко си

Бившата директорка на Бюрото по труда в Гоце Делчев Елена Валериева Делигьозова отърва съдебен процес и глоба за конфликт на интереси във връзка с държавни средства, които предоставяла на фирмата на баща си по програми за наемане на работници. Новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество разгледа папката с нейното име, отворена от вече бившата Комисия за конфликт на интереси /КПУКИ/, и установи, че още на 28 ноември 2017 г. е изтекла абсолютната погасителна давност по нейния казус, затова се налага да се прекрати производството срещу нея. Оказа се, че то „брадясвало“ в закритата комисия в продължение на 4,5 г., тъй като членовете му при единственото проведено гласуване не могли да постигнат консенсус има или не конфликт на интереси при Делигьозова.

Сигналът срещу нея постъпва в бившата КПУКИ през 2013 г. и в хода на разследването се потвърждава напълно. Установено е, че в качеството си на директор на Бюрото по труда в Гоце Делчев на 7 септември 2011 г. Делигьозова сключила договор по чл. 55а от Закона за насърчаване на заетостта с фирмата на баща си ЕТ „Вивел – Валери Вълкарев“. По този договор той получил пари от държавния бюджет в размер на 3955 лв., за да може да плаща заплати на 2-ма работници в продължение на 12 месеца, като при това единият от работниците му била собствената му съпруга. Към този момент в Бюрото по труда в Г. Делчев били обявени 18 работни места, чиито заплати държавата имала възможност да финансира, и за тях кандидатствали 11 работодатели. Въз основа на проведено гласуване от Съвета по сътрудничество към Бюрото по труда, член на който била и самата Делигьозова, от 11-те работодатели били одобрени 8 и един от тях по случайност се оказал бащата на директорката.

Явно осигуряването на заплатите от страна на държавата се е харесало на В. Вълкарев, защото в началото на 2013 г. той отново входира в Бюрото по труда в Г. Делчев искане за насочване на безработни лица към неговата фирма, където имал нужда от двама шофьори на автобус. По това време дъщеря му била понижена до началник на отдел „Активна политика на пазара на труда“ в гоцеделчевското бюро, но това не й попречило да приеме заявлението на баща си и го придвижила за одобрение. На 28 май 2013 г. Делигьозова отново става директор на Бюрото по труда в Г. Делчев и сключва нов договор с ЕТ „Вивел – Валери Вълкарев“. Този път той е за 3350 лв. по програмата „Нова възможност за заетост“. Парите са за заплата на 2 лица на непълно работно време за срок от 6 месеца.

И в двата случая Делигьозова „пропуснала“ да уведоми шефовете си в Регионалната служба по заетостта в Благоевград и Агенцията по заетостта в София, че фирмата е на татко й.

Елена Делигьозова бе уволнена от шефското място в Г. Делчев през 2013 г., малко след като сигналът бил подаден в КПУКИ, и напусна системата. В момента работи в банка в Гоце Делчев.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *