Църковни дарения изядоха кметския пост на Ст. Ников , гонят го от ГЕРБ

Процедура по изключване от ГЕРБ на кметския наместник Стоян Ников, уличен в присвояване на пари от църковни дарения, стартира благоевградската организация на партията. „Не можем да допуснем да се уронва престижът на ГЕРБ и името на партията да се петни“, категоричен бе областният лидер Даниела Савеклиева.

Вчера Стоян Ников бе отстранен и от поста наместник на благоевградските села Бучино и Лисия. Кметът на съседното село Бело поле Иван Стойчев поема задълженията временно до приключване на съдебните процедури срещу колегата му. Решението е на кмета на Благоевград Атанас Камбитов в резултат на обвинителния акт, внесен от Районна прокуратура срещу Ников за присвояване на църковни дарения. Липсващите 2160 лв. от дарителската сметка за строеж на църква в с. Българчево „изядоха главата“ на бившия кмет на селото.

Кариерата на Стоян Ников като кметски наместник втори мандат стартира прогресивно след активното му участие в протестите срещу монополите и правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. Работното му място се разклати за първи път сериозно миналата есен, когато бе хванат да шофира без книжка зад волана на лекия си автомобил „Алфа Ромео“. Оказало се, че е отнета с наказателно постановление на началника на сектор КАТ-Пътна полиция. Младият наместник подписа без възражение акта и се оправда, че се наложило да откара жена си до поликлиниката, та затова се качил на шофьорското място. Притесненията, че може да му наложат наказание, тогава се разминаха, но признанието, че наистина е похарчил черковни дарения по време на предишния мандат, явно наклони везните срещу него. Според прокурорското обвинение 32-годишният мъж на няколко пъти теглил от сметката с парите за храм, възползвайки се от служебното си положение и от пълномощното, дадено му от черковното настоятелство.

През 2015 г., когато мандатът му изтече, на поста го смени Е. Стойчева, която свикала събрание да обсъдят въпроса с даренията за черквата. В началото пред хората Ников давал различни обяснения – че прехвърлил средствата в друга сметка и че ги похарчил за събори в селото. Вчера отстраненият временно управник обеща, че щял да възстанови щетите с материали, пари и труд, като призна, че е сбъркал, но ще се поправи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *