ИМОТЕН БУМ! С 50 нови жители се увеличи село Дъбрава, последните новодомци са майката на бизнесмена Вл. Табутов и съпругът й англичанин

С 50 нови жители се е увеличило село Дъбрава в община Благоевград само за последните две години и възходящата тенденция продължава. Не става дума за регистрирането на македонци, които търсят българско гражданство заради екстрите на ЕС, каквато практика има в другото благоевградско село Бело поле, а за новозаселили се собственици на къщи в китното село, което от няколко години се превръща в имотен хит.

Все още сравнително ниската цена на земята от средно 25 лв. за квадратен метър привлича търсещите чист въздух, спокойствие и добри комуникации до областния център Благоевград, който е само на четири километра, считано от сградата на кметството в Дъбрава.

Сред най-пресните новозаселници в селото е майката на благоевградския бизнесмен Владимир Табутов – Мария Стоянова Комова-Грийнхал, която вдига къща заедно със съпруга си англичанин. Строителството в момента върви с пълна пара, сградата е близо до кметството в местността Бобови ниви. Планирана е на два етажа и се строи върху внушителните 415 кв.м площ, ще разполага с гараж за две коли, фитнес, няколко спални и обширна дневна. Строителството вече е в доста напреднала фаза и първият етаж е вдигнат. Репортер на „Струма“ научи, че изпълнител на обекта е строителната фирма „Стройкомерс“ на съпругата на бившия областен управител Костадин Хаджигаев – Маргарита.

„Да, определено интересът за закупуване на имоти тук през последните години видимо расте, може би сериозно за популярността на селото допринесе и фестивалът „TheBrava fest”, който организираме от няколко години и на последното издание събра над 1000 любители на музиката, обяснява кметът на Дъбрава Росен Георгиев. „Ставаме международно село, тук вече имоти имат грък, преди две години купиха място и французи, а сега имаме и англичанин“, изброява той с усмивка.

През 2007 г. в общо 14-те махали на селото като жители са записани 87 души, на последните избори на 26 март само имащите право на глас в Дъбрава вече са 150, а постоянно живеещите са станали 300 души в сравнение с преди 10 години. Откакто преди няколко години бе решен проблемът с водоснабдяването след инвестиция в нов водопровод за над 300 000 лв., хората започнаха да купуват по-смело имоти. Дъбрава е само на 72 километра от София, а през 1958 година е направено измерване, според което след Троян тук е най-чистият въздух в България, изтъква с гордост кметът.

Като се прибави към това и фактът, че тук се произвежда най-много вино и ракия в общината, заради старите лозови масиви в землището, примамливите фактори за новозаселниците стават още повече. Затова и през последните четири години в Дъбрава къща с миниигрище за футбол вдигнаха хора с финансови възможности като Иван Чапов и сина му Кирил, които имат и конна база в селото, съдружникът им Вл. Табутов, адвокат Венета Медарова, строителният бос Радослав Костов, стоматологът Иво Боришев…

Сайтовете за недвижима собственост в Благоевград изобилстват от предложения за продажби от Дъбрава. Двуетажна къща с РЗП 130 кв.м плюс 900 кв.м двор например се предлага за 16 000 евро. Друга масивна къща в по-добро общо състояние, със 100 кв.м РЗП и половин декар двор, си търси купувач за 25 000 евро. Най-скъпият имот, който е на пазара, са 9 декара земеделска земя, обявени за 82 000 евро.

„Основният ни проблем в момента е, че повечето предлагана земя е земеделска, защото през 2010 г. общината не е направила зониране за жилищно застрояване тук. Така сега потенциалните инвеститори трябва да минат през задължителното преотреждане на земята, за да могат да строят върху нея, а това отнема поне две години чакане и струва скъпо – до 3000-4000 лв. за декар“, обяснява кметът Росен Георгиев.

Независимо от усложненията обаче, той е убеден, че Дъбрава тепърва ще преживее имотен бум и в селото ще се заселват все повече хора.

ПЕТЪР МИРОНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *