ИНТРИГА ОКОЛО КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА! Д. Узунов и Е. Атанасова пазят в тайна новите си работни места, Н. Стоева с 3 предложения, М. Лазарова замина на екзотичен остров… тръгват си от ВСС с по 140 хил. лв. обезщетение

Къде ще продължат кариерата си членовете на Висшия съдебен съвет от Югозапада след изтичане на мандата им на 3 октомври, този въпрос зададе репортер на „Струма“ към Димитър Узунов, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова и Незабравка Стоева, но нито един от тях не даде конкретен отговор за бъдещото си работно място. Аргументът на четиримата беше един и същи: „Още не съм решил”.

Съгласно наскоро приетите промени в Закона за съдебната власт, при прекратяване на мандата им членовете на ВСС могат да бъдат възстановени на заеманата преди избора им или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Председателстващият ВСС Димитър Узунов, който преди 5 години беше председател на Районен съд – Сандански, още не е решил дали ще се върне там, или в друг районен съд. „Имам 14 дни да помисля”, лаконичен беше Д. Узунов, който бе избран за член на ВСС от парламентарната квота по предложение на РЗС.

Независимо в кой районен съд ще избере да започне работа, със сигурност няма да се задържи дълго време и най-малкото ще бъде командирован в по-висок по степен съд като СГС, САС, ВАС.

Това се отнася и за Елка Атанасова, която преди 5 години отиде във ВСС, след като напусна шефското място в Окръжна прокуратура – Благоевград. „Ще разберете на 2 октомври, тогава е последният срок за подаване на заявление за връщане в съдебната система“, каза Е. Атанасова. Тя влезе във ВСС от професионалната квота на прокурорите, след като бе номинирана от тогавашния шеф на РП – Благоевград Георги Стоилов. Прогнозите за нея са, че едва ли ще се върне обратно в Окръжна прокуратура – Благоевград, или ако го направи, ще бъде за кратко, след което ще бъде командирована в София, каквато е обичайната практика.

Рекорда за най-бързо командироване държи ексшефката на следствието в Пиринско Мая Кипринска, която се върна за 1 ден на работа след прекратяване мандата на предишния ВСС през 2012 г. и веднага бе командирована в Национална следствена служба, където работи и към момента.

Другият вариант за Елка Атанасова да започне работа е в Административен съд – София. Ротацията от прокуратурата в съда и обратното също не е прецедент. Справка – бившият благоевградски окръжен съдия Явор Гебов, който смени черната тога с червена и стана прокурор във ВКП.

В Софийска апелативна прокуратура най-вероятно ще се върне благоевградчанката Магдалена Лазарова, която беше зам. шеф там, преди да бъде предложена от ДПС за член на ВСС. Вчера беше последният работен ден за нея във ВСС, тъй като си е взела една седмица отпуск. „Отивам на едно прекрасно и екзотично място на почивка, където ще имам време да помисля къде ще продължа занапред. Ще избера най-доброто”, каза загадъчно М. Лазарова.

В същия стил отговори и Незабравка Стоева, която беше в прокурорската колегия след разделянето на ВСС. „Имам 3 предложения, които обмислям. Човек не може да е все на педал, трябва ми време да преосмисля. Със сигурност няма да се занимавам с адвокатура“, каза Н. Стоева. Тя стана член на ВСС преди 5 години от парламентарната квота на БСП по предложение на Корнелия Нинова, пак БСП я издигна за инспектор в Инспектората на ВСС през 2008 г., където изкара един мандат. Каквото и да е бъдещото й поприще, Н. Стоева ще продължи преподавателската си кариера в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, която не е прекъсвала от 1998 г.

Във ВАП ще се върне да правораздава и Михаил Кожарев, който преди 5 г. влезе във ВСС от прокурорската квота. Той е практикувал всички юридически професии. Започва кариерата си като юрисконсулт в Благоевград през 1982 г., бил е съдия-изпълнител в Разлог, редови съдия, след това 4 години председател на Районен съд – Разлог, 5 години адвокат в благоевградската колегия, прокурор в Софийска градска прокуратура, зам. началник на Национално управление на горите, прокурор в Главна прокуратура и Върховна административна прокуратура, като през 2012 г. е назначен за зам. главен прокурор по предложение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Въпросителните около работните места на знаковите лица във ВСС от Пиринско ще паднат след 1 седмица, колкото още им остава в кадровия орган на Темида. Всички ще си тръгнат от там с по 20 заплати обезщетение, което прави минимум по 140 000 лв. накуп, тъй като месечната им заплата ведно с класа за прослужено време достигна до 7000 лв.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *