Италианските власти погнаха таксиметров шофьор от Пиринско, осъден на 4,5 г. затвор и 33 000 евро глоба за трафик на хора

Таксиметров шофьор от Гоце Делчев бе арестуван по искане на италианската прокуратура за изтърпяване на присъда за трафик на хора и незаконното им влизане в страната. 43-годишният Калоян Шаламанов е осъден на 4 години и половина и глоба от 33 300 евро.

Присъдата на съда в Бари е влязла в сила на 13 октомври 2015 г. Българинът дори участвал в процеса, но впоследствие е освободен от ареста и се прибрал в Гоце Делчев, като упълномощил адвокат да го защитава до края на делото.

Това обясни вчера самият той пред тричленния състав на Окръжен съд – Благоевград, който разгледа европейската заповед за арест на италианските власти. Калоян Шаламов добави, че само е возил някакви хора в колата си през 2009 г., без да знае какви са.

Адвокатът му поиска да бъдат изслушани като свидетели съпругата и синът му за това, че от 2010 г. не са получавали никакви призовки. Тримата съдии обаче не се съгласиха, тъй като това няма никакво отношение към делото за екстрадиция.

Калоян Шаламанов заяви, че никога не е осъждан и не даде съгласие да бъде конвоиран в Италия, тъй като иска да изтърпи присъдата си в България. Тъй като тази възможност се предвижда в Закона за европейска заповед за арест, съдебният състав, председателстван от Петър Пандев, отказа екстрадицията му.

След като решението влезе в сила, Окръжна прокуратура ще прецени в кой затвор таксиметровият шофьор ще влезе, за да понесе наказанието си.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *