Какви храни да ядем, за да се предпазим от грипа

В разгара на грипната епидемия сме. Какви храни да ядем, за да се предпазим и кои продукти могат да подсилят имунитета ни? Съвети даде диетологът  проф. Донка Байкова.

В период, в който върлуват различни респираторни вируси, би трябвало да сме подготвили организма си. Това означава един балансиран хранителен прием, в който трябва да има достатъчно белтъчни храни. Пълноценните са месо, риба и яйца, както и мляко и млечни продукти. Ако сме вегетарианци, това означава да се засилят пълноценните комбинации – бобова храна със зърнена или повече ядки.

Важно е да се знае, че свръхмастно хранене в такъв период намалява имунната устойчивост. Трябва да се консумират умерени мазнини – две супени лъжици растителни разновидности към ястия и салати. Свръхконсумацията на захарни изделия също намалява имунитета.

Хубаво е да се консумират много плодове и зеленчуци. Задължително мед и чай. Добре е да похапваме и чесън.

„Когато настъпи вирусна инфекция, моделът на хранене коренно се променя. Първите два дни е добре да се изключат трудносмилаеми храни. Да се ядат плодове и зеленчуци с повече течности”, посъветва Донка Байкова.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *