Какво издава тембърът на гласа

Съзнателно или не, когато биваме привлечени от някого, ние сигнализираме за това по редица начини. От промяната на позата, погледа, изражението, та дори до гласа си. Според нови изследвания, хората сигнализират за привличане един към друг, като понижават гласа си.

Понижаването на тембъра на гласа важи еднакво и за мъжете, и за жените. „Открихме, че и двата пола използват глас с по-нисък тембър, когато показват по-високо ниво на привличане от някого от противоположния пол“, казва д-р Сюзън Хюз, автор на изследването.

За целта на проучването 48 души са били приканени да оставят предварително зададено гласово съобщение, докато гледат снимка на определен човек. Когато виждат снимка на по-привлекателен човек, хората използват по-нисък глас за да прочетат посланието.

От мъжете съвсем естествено се очаква да понижат тона си, за да сигнализират за привличане, което те и са направили.

От жените пък – напротив – очакванията са те да извисят тон, за да се представят по-женствени и по-привлекателни, каквито са общоприетите стереотипи. Но всъщност се случва точно обратното. Жените също изпозлват по-плътен тембър на гласа си, когато са привлечени от някого. „Когато една жена естествено понижи гласа си, тя цели да звучи по-съблазнитно и това служи като сигнал за нейния романтичен интерес“, обяснява д-р Хюз.

Проучването също така установява, че промяната в тона на гласа е достатъчно голяма, така че хората да могат ясно да го усетят.

„Тези открития може да хвърлят ясна светлина върху ролята на гласа при подбора и привличането на партньори.“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *