Какво лекува слънцето?

Слънцето е приятел на нашето здраве и с негова помощ можем да си помогнем при лечението на много заболявания. Слънчевите бани са често препоръчвани при определени здравословни проблеми и тяхната лечебна сила е доказана от учени и лекари. В последните години се говори изключително много за вредата на слънчевите лъчи, опасността от изгаряния и връзката на ултравиолетовите лъчи с най-бързо развиващия се рак – меланомът. Така е, когато се прекалява с излагането на слънце, това носи рискове за здравето, но ако сме разумни и внимателни, слънчевите лъчи ще ни помогнат да се предпазим от много заболявания. Вижте кои са те:

Слънчевите бани помагат срещу кожни заболявания
Умереното излагане на слънце подпомага лечението на някои кожни проблеми като псориазис, акне, екзема, гъбични инфекции по кожата.

Слънцето убива лошите бактерии
Германските войници след Първата световна война са знаели за откритията, направени от нобеловия лауреат Нийлс Финсен през 1903 година за приложението на светлинната терапия, и са използвали слънчевите лъчи, за да дезинфекцират и лекуват раните си от битките.

Редуцира болестите на сърцето
Според британско изследване хората умират от сърдечни заболявания по-често през зимата, отколкото през лятото. Според учените това се дължи именно на ниските нива на витамин D в организма през студените месеци. Доказано е също, че нивата на холестерола се вдигат отново през зимата, а лятно време спадат, като една от причините отново са по-високите нива на слънчевия витамин в организма.

Слънчевите лъчи понижават кръвното налягане
Дори еднократно излагане на слънце оказва положително влияние върху хората с високо кръвно и им се отразява благоприятно. Затова, ако сте хипертоници, излагайте се поне веднъж на ден за кратко на слънце, но внимавайте това да не е в най-горещите часове – между 12 и 16.

Редуцира риска от ракови заболявания
Звучи малко парадоксално, имайки предвид, че слънцето може да отключи появата на рак на кожата, но също така може да повлияе положително и да намали риска от поява на други видове рак. Отново благодарение на витамин D хората, които редовно се излагат на слънчева светлина, без да прекаляват, са в пъти по-малко застрашени от рак на червата, гърдата, пикочния мехур и стомаха, твърдят учените.

Подсилва имунната система
Слънчевите лъчи засилват производството на бели кръвни телца, които, от своя страна, са отговорни за подсилването на имунната система и противовъзпалителните процеси в тялото.

Слънцето лекува депресия
Когато дните са слънчеви, тъгата изчезва. Слънцето помага за производството на серотонин (хормон на щастието), затова под влияние на слънцето хората са по-весели. Според статистиката в страните, където слънцето грее по-малко, има много повече хора с депресия. Слънчевите дни провокират хората да се движат, а това е още една предпоставка да се ликвидира депресията.

Слънчевите лъчи облекчават симптомите на Алцхаймер
Клинично изследване сред пациенти, болни от Алцхаймер, показва, че тези, които са били редовно на слънце всеки ден в часовете между 9 сутринта и 18 часа следобед, са показали подобрение в състоянието си спрямо пациенти, които не са били излагани на слънце.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *