Какво се случва, ако не се къпете една година

В зависимост от графика си, колко се потят, дали тренират, какво е времето навън, някои хора се къпят по два – три пъти на ден. Прекалено много?

Може би, но никой не иска да бъде разпознат като „миризливото дете“ на офиса, нали? Ето защо средният американец е склонен да се къпе поне веднъж дневно.

Но дори и това число изглежда малко прекомерно, казва нюйоркският дерматолог Джошуа Цайхнер. Според него прекаленото къпане може да наруши кожния епидермис и дори да доведе до възпаления.

Какво ще се случи обаче, ако някой не се къпете? Като например една цяла година! Ето какви последствия посочват експертите.

Ще започнете да миришете

Дори да не се потите много или не сте прекалено мръсни, а само измивате определени места, но не взимате душ, все пак тялото ви ще започне да мирише.

Ще натрупате мъртва кожа

Пропускането на душ води до изграждане на мъртви кожни клетки, казва Ами Вехслер, дерматолог. Без съмнение ще имате хиперкератоза, което е сгъстяването на външния слой на кожата.

Ще имате обриви и сърбящо дразнене

„За това е трудно да се отговори, защото различните видове кожа ще реагират по различен начин, ако не бъдат мити една година“, казва Елизабет Танзи, основател и директор на Capital Laser & Skin Care и асоцииран клиничен професор.

„Като цяло, когато кожата не се почиства или ексфолира, може да се получи сърбеж и люспест обрив върху определени части на лицето, скалпа и гръдния кош.“

Ще се развият гъбички на неочаквани места

„Освен миризмата на тялото, ще има прекомерно нарастване на дрождите и вероятно бактерии и гъбички в слабините, подмишниците, задните части, стъпалата“, казва Вехслер.

Ще бъдете по-податливи на инфекция

Както обяснява Цайхнер, ако сте изложени на замърсяване и се нараните или издраскате, ще трябва да почистите тази област, защото ще бъдете по-податливи на инфекция.

В крайна сметка, изводите сочат, че няма абсолютно никаква причина да се подлагате на подобно предизвикателство.

Защото освен, че си навлечете множество инфекции и бактерии, най-малко ще започнете да миришете. Което не е добре за никого – нито за вас, нито за тези около вас. profit.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *