Как да преборим шопинг манията

Няма спор, че шопинг терапията е винаги добра идея. Да си оправим настроението след кофти ден или пък да се наградим след поредния успех. Една нова дреха, например, няма да навреди чак толкова на бюджета ни.

Но, както повечето навици, които генерират у нас приятни емоции и удовлетворение, и пазаруването води до пристрастяване, пише lifestyle.bg. Бързото удоволствие, което ни носи една необмислена покупка, се сравнява с вземането на доза наркотик.

А когато от начин за разпускане се превърне в мания, идва времето за сериозни мерки. Защото и търговците само нас чакат със своите уж примамливи и изгодни намаления и оферти. Ако им се връзваме на номерата и не се борим с манията си, нищо чудно да се докараме до фалит.

Първоизточник

Както споменахме, шопингът води след себе си положителни емоции. Но често пропускаме важния факт, че до пристрастяването към него водят отрицателни емоции.

Неудовлетвореност от живота, чувство, че сме недооценени или пък ниско самочувствие, липса на любовен партньор, стрес на работното място, семейни проблеми. Всички те, а и много други причини, могат да ни натикат в мола за изморителен пазар.

Когато нещо ни липсва, ние се опитваме да го заместим с друго. Но в повечето случаи материалното няма как да компенсира емоционалното. Затова е добре да открием къде се корени проблема и да се заемем с неговото отстраняване.

И сам войнът е войн

Разбира се, ключът към овладяването на шопинг манията е самоконтролът. Докато една част то мозъка отговаря за тревожността, депресията и всички неприятни емоции, друга се свързва със съчувствието. Тя отговаря за отделянето на адреналин, допамин и кортизол, които ни правят нервни и напрегнати.

А друга част, отговорна за спокойствието и удовлетворението, отделя окситоцин и ендорфин. Не е трудно да се досетим коя се активира при безразборно пазаруване. Тя успява да противодейства на тази, отговорна за кофти настроение, и така всичко ни изглежда по-розово.

Ако открием какво друго стимулира чувството на удовлетвореност, то ще можем успешно да заменим смятаното за почти незаменимо чувство от поредната непредвидена покупка. Среща с приятели, например.

Често правим големи планове за бъдещето, но не можем да контролираме настоящето си. Резултати от научни изследвания показват, че хората, които успяват да устоят на моменти влечения, съумяват да подредят живота си по-добре в дългосрочен план.

Действаме с наличното

Нашият мозък ни дава достатъчно инструменти, с които да надвием шопинг манията. Просто трябва да знаем как да ги използваме. Чувства като благодарност и състрадание са способни да задвижат същите онези механизми в съзнанието ни, които се задействат сред поредната покупка. И е добре да се възползваме от тази идея.

Не на егоизма

Във връзка с горното твърдение, добра идея за справяне с шопинг манията е да не купуваме неща само за себе си, а и за нашите близки. Тогава ще ни достави двойно удовлетворение.

Когато ги зарадва с покупките, че ще ни бъдат благодарни, а ние ще се чувстваме горди от себе си. Това от своя страна ще потисне желанието ни за повторен шопинг тур в най-близко бъдеще, пише BBC.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *