Как да разберем, че ни лъжат за секунди

Несъмнено едно от най-негативните качества, които човек може да притежава, е склонността към изричането на лъжи. И въпреки това някои го правят много по-често, отколкото би трябвало и дори се превръщат в серийни лъжци. Повечето от тях умеят добре да прикриват това си качество и често заплитат сложни любовни и житейски ситуации около себе си. Ето обаче кои са издайническите им черти и как езикът на тялото ни говори много повече от думите:

Всеки, особено изпечените лъжци, може да играе свободно с думите, но действията ни подсказват много повече за истинските ни намерения, отколкото това, което изричаме. Ако искате да разберете нещо повече за събеседника си, то е по-добре да го наблюдавате повече, вместо да го слушате. Обикновено човек се усмихва по-малко, когато изрича лъжа. Но има и хора, които се усмихват странно широко и твърде дълго, когато лъжат. Според психолози мъжете, които лъжат са склонни да не се усмихват и да бъдат много по-сериозни.

Често срещана подробност е също и почесването по врата. И по-специално в областта под ухото с показалеца на по-силната си ръка (в повечето случаи дясната). Това е действие, което издава несигурност и напрежение в говорещия.

Лъжците обичат да пипат лицето си, когато казват неистини. Често се държат за брадичката, прикриват очите си или слагат ръка на устата си. Този навик е характерен за подрастващите и често лъжците не го оставят в детството. Просто с годините се усъвършенстват и не го правят толкова очевидно. Подобен жест не означава непременно, че току що са ви излъгали жестоко. Възможно е и човекът срещу вас просто да се опитва да задържи определена информация за себе си.

Пипането на носа също е признак, че събеседникът ви може би не изрича цялата истина. Сигурно и вие се сетихте за Пинокио, нали? Психолози открили наскоро, че когато човек лъже, несъзнателно разширява ноздрите си. Причината се крие в химикали, които тялото отделя, когато изричаме лъжи и които водят до леко подуване на носа. И въпреки че вероятно човекът, който в момента не казва истината, не знае какво се случва в тялото му, той инстинктивно докосва носа си.

Хората, които лъжат често пипат врата си, сякаш им е тясно, докато подвеждат събеседника си. Когато някой лъже, деликатните зони в тялото му стават още по-чувствителни и вратът е една от тях. Напрежението, което усещаме докато лъжем, кара областта около врата ни да се запотява или да усещаме раздразнение в нея. Именно заради това имаме нужда да разхлабим яката си и да освободим пространството в тази зона.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *