Необходими продукти:
1 кг сварени картофи
1 стрък праз, ситно нарязан
1 ч. л. морска сол, смляна
1 с. л. копър, ситно нарязан
1 ч. л. сушен джоджен
300 г натрошено сирене
4 яйца
1 ч. л. шарен пипер, смлян
½ ч. ч. брашно за паниране
1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
50 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и още топли се смачкват с преса за пюре.
Празът се претрива със солта и се прибавя към картофите. Объркват се на тесто заедно с копъра, джоджена, сиренето, 2 яйца и пипера. Ако има нужда, се посолява.
От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното, след това в разбитите останали яйца и накрая в трохите. Подреждат се в тавичка и се поръсват със зехтина. Пекат се 20 – 30 мин. във фурна, загрята на 190° С или докато леко се надуят и се зачервят.