Кметът Камбитов на извънредна сесия на ОбС- Благоевград: Таксата за битови отпадъци няма да бъде повишена

Община Благоевград направи поредната стратегическа стъпка за решаване на въпроса, свързан с изграждане на Регионалната система за отпадъци в село Бучино, отговаряща на европейските стандарти. Съгласно изискванията, сегашното депо трябва да спре да функционира на 31 декември, а до изграждане на новото, отпадъците ще бъдат извозвани в Разлог. Кметът Камбитов заяви, че това е временна мярка и че очаква държавата да направи необходимото, за да не се допусне фалит на общините в Сдружението. „Правителството на Бойко Борисов винаги подхожда адекватно и е показало отношение към Благоевград, затова нямам съмнение и се надявам, че и в тази конкретна ситуация, държавата ще ни помогне“, отбеляза д-р Камбитов. Той допълни, че няма да допусне повишаване на таксата за битови отпадъци.
На извънредно заседание на ОбС днес, съветниците гласуваха актуализация и на Програмата за управление на отпадъците на Община Благоевград за периода 2015 – 2020 г. „Актуализацията се налага, защото Общината е директен бенефициент по ОП „Околна среда ‎2014-2020 г“. Ние кандидатстваме по две процедури. Едната е за изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране, а другата процедура е за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Общата стойност на двете инсталации е около 40 млн. лева“, поясни кметът Камбитов.
Община Благоевград, в партньорство с общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, ще кандидатства и с „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци“ по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда ‎2014-2020 г.“ Проектът цели да гарантира, че всички постъпващи битови отпадъци на територията на община Благоевград ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин.
Община Благоевград вече има избран изпълнител за изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците, в случай че няма обжалване, се очаква депото да бъде готово до август следващата година.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *