Кметът на Благоевград д-р Камбитов откри V юбилейно издание на фестивала „Тара-ра-бумбия“: Бъдете част от магията, наречена „театър“

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и проф. д-р Ивайло Христов откриха юбилейното V издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“. Стотици зрители аплодираха изключителната игра на студентите 4 курс НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Сред публиката бяха още председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, заместник- кметовете Иво Николов, Зорница Кралева, Христина Шопова,  Секретарят на Общината София Янчева и представители на администрацията.

В края на изключителната игра на актьорите по текстове Василий Шукшин и постановка на проф. д-р Ивайло Христов „Щрихи към един портрет“, кметът д-р Атанас Камбитов ги поздрави и даде официалното начало на деветдневния фестивал „Тара-ра-бумбия“. „Когато преди пет години създадохме фестивала, решихме да бъде фестивал на младия театър, на младите по дух и  започнахме с  представлението „Кавказкият тебеширен кръг“. Сега, затваряме петгодишния кръг с „Щрихи към един портрет“ и равносметката е, че не сбъркахме. Доказателство за това са пълните салони през тези пет години.  „Тара-ра-бумбия е важен акцент и своеобразна кулминация в културния календар на Благоевград, който е част от нашата по-голяма и дългосрочна визия за превръщането му във фестивален град на Балканите. Тази година са 9 дни, 17 представления. Всичките са много интересни и Ви препоръчвам да не пропускате нито едно от тях. Бъдете част от магията, наречена „театър“, каза д-р Атанас Камбитов в приветственото си слово и пожела „На добър час на петия юбилеен фестивал „Тара-ра-бумбия“ . Големият проф. Ивайло Христов пък благодари на кмета Камбитов и неговия екип, че реализират този фестивал. „Винаги надеждата ми е в била в младите хора, Благоевград е такъв- университетски град и страшно много му прилича да има точно такъв театрален фестивал на младите. Тук му е мястото“, категоричен бе проф. Христов. Той допълни, че за него е чест, откривайки първото издание на „Тара-ра-бумбия“, сега участва в юбилейното-V и си пожела участие и на 10 издание.

Програмата на фестивала пренесе зрителите в зала „Яворов“ , за да станат част от„Лекция №2 : За всеобщата просвета“ на Камен. Повече от два часа стотиците жители и гости на Благоевград се смяха през сълзи. Камен Донев и неговия екип запълниха сцената и оставиха публиката без дъх. Смях, танци, музика, изключително пресъздаване на моменти от живота на човек, от неговото образование, от действителността. Всички тези компоненти, допълнени от изключителния актьор направиха първата вечер от „Тара-ра-бумбия“ незабравима. В края на „Лекция № 2“, д-р Атанас Камбитов връчи почетна грамота на един от най- обичаните актьори Камен Донев. „Връчваме тази грамота на хора, които са дали за България, имат принос към българското, към българския дух. Вие несъмнено сте такъв човек. Пожелавам Ви здраве, за да продължавате да разсмивате публиката, но и в същото време да я карате да се замисли, защото чрез шегата най- лесно се казва истината“, каза д-р Камбитов. С бурни овации зрителите се отблагодариха на Камен Донев. „Преди години, когато играх тук своя първи моноспектакъл, моят преподавател тогава Тодор Колев, беше много щастлив и съм запомнил публика. Сега изпитвам „дежа вю“, само че с двойна сила и наистина рядко идвам тук, но пък е качествено за мен. Благодаря ви от сърце за всичко“, развълнувано заяви Камен Донев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *