Кои са признаците, че приятелството ви вече не си заслужава

Рядко намираме приятели, чието приятелство да ни удовлетворява напълно. Колкото и да се обичат двама души, между тях винаги изникват различия и несходства. Ако между приятели не съществуват компромиси, както във всяка връзка, приятелството пропада.

Кои са признаците, че приятелството ви вече не си заслужава?

1. Приятелят или приятелката ви вече не уважава границите ви.

Всеки човек има граници на търпение, граници на интимност, граници на споделяне, изобщо граници на взаимоотношенията. Когато най-близкият ви приятел/ка започне да не уважава пространството ви, да прекрачва тези граници и да нарушава мира между вас, с приятелството ви е свършено.

2. Омаловажава вашия опит, вашите преживявания.

Тук се намесва завистта. Представете си, че сте пътували на страхотно място, видели сте красиви гледки, купили сте си нещо скъпо и изящно, постигнали сте нещо значимо, което ви радва. Приятелката ви с неохота слуша разказите ви, едва изчаква да приключите и рязко сменя темата.

По всичко личи, че тя се опитва да омаловажи вашите преживявания, които са ценни за вас и искате да ги споделите. Тук вече искреността в отношенията ви е изчезнала. Заместена е от завистта и желанието да сломи интересите ви и нещата, които ви правят щастливи, вместо да се радва заедно с вас.

3. Манипулативност.

В началото може би нещата не са били пропити от манипулативност. А може би просто не сте забелязали склонностите на „приятелката“ си. Когато тази нейна зловредна черта започне да ви прави впечатление, замислете се дали вашето така наречено приятелство наистина си струва.

4. Дисбаланс между даване и получаване.

Между приятели винаги трябва да има баланс. В противен случай отношенията се изхабяват прекалено бързо, а могат да завършат и с грандиозен скандал. Когато човек дава и обича искрено, не му прави впечатление, че отсрещната страна не откликва по същия начин. Когато обаче това поведение започне да става непоносимо и даващият се раздава прекалено много, в даден момент осъзнава, че е започнал да се чувства като пълен глупак.

5. Разминаване в приоритетите.

Всеки е имал различни приятели през годините. Едни са останали от ученическите години, други от студентските, трети от първата работа. Някои приятелства остават успешни до днес, но други се изхабяват. Защо? Много просто – приоритетите на хората се променят с времето и възрастта. Нормално е такива приятелства да бъдат отсети./az-jenata.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *