Композиторът В. Пензов в писмо до ОбС: Изтеглям кандидатурата си за „Почетен гражданин на Сандански“, прекратявам тази гавра

Композиторът Валентин Пензов се отказа от кандидатурата си за присъждането на званието „Почетен гражданин на Сандански“. Той е изтеглил от деловодството на Общинския съвет в Сандански предложението, подписано от известни творци и общественици. Това решение маестро В. Пензов е взел, след като в двуседмичен срок търпеливо изчакал да получи отговор защо се бави решението да бъде гласувано предложението за номинирането му за „Почетен гражданин“ на заседание на Общинския съвет, но отговор не получил.

Както „Струма“ писа, предложението бе внесено през месец декември 2016 година и в рамките на една година два пъти бе включвано в дневния ред на заседание на Общинския съвет, но поради липса на квалифицирано мнозинство от 20 гласа бе оттегляно от председателя д-р Георги Синански съгласно правилника за работа на местния парламент.

Публикуваме писмото на В. Пензов, което той вчера внесе в деловодството на ОбС – Сандански.

 

До:

Председателя на ОбС,

гр. Сандански

 

Господин Председател,

Търпеливо изчаках правото си на отговор в законния срок като гражданин в лично качество на въпроса, отправен към Вас и институцията, която оглавявате, относно предложението на инициативен комитет за обсъждане кандидатурата ми за почетен гражданин. Това предложение се основаваше на моята дейност в полза на града и страната, и постижения в три направления:

  1. Като композитор, печелил най-авторитетни награди на България, Македония, Германия и др., удостоен от Съюза на българските композитори с почетен знак и грамота за цялостна творческа дейност, почетен знак от Сръбския съюз на музикалните дейци и подкрепен от видни музиканти и професори от България, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция.
  2. Като паркостроител, създал, поддържал и консултирал зелени площи в Сандански и Благоевградска област, с подкрепена кандидатура от Съюз на ландшафтните архитекти на България и награден с медал от Държавния съвет на България за направа парка на резиденция „Свети Врач“.
  3. Като създател и дългогодишен директор на международния фестивал „Пирин фолк“, популяризирал града като дестинация за културен туризъм, с подкрепена кандидатура от директори на фестивали от България, Македония и Гърция, видни композитори, организации и музикални дейци от страната и чужбина.

След като не получих никакъв отговор от Вас по въпроса, по логичен път достигнах до следния извод:

Възприемам званието „Почетен гражданин“ като институция, която от висотата на доказан професионализъм да съветва и съдейства на общинските фактори за въпроси по компетентност, т.е., казано простичко, „да не вършат глупости“. Обяснимо в такъв случай, за предпочитане е да е жив човек, за да е максимално полезен със съветите си, докато е здрав. Значи не ви устройва такъв, защото не допускам, че градът ни няма нужда от човек от областта на културата, който да помага за каузата на града.

А може би, г-н председателю, смятате, че списъкът с подкрепящи моята кандидатура не е достатъчно авторитетен. Не допускам, че сте си го помислили.

От уважение към тези достойни люде в него, както и, надявам се, към още много мои съграждани, които ме подкрепят, прекратявам тази гавра с тяхното доверие, като изтеглям моята кандидатура с протест, защото Вие по същество отказахте правото ни на административно производство, което е недопустимо.

ВАЛЕНТИН ПЕНЗОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *