Кръвната група като парола

В Европа ти гледат зодията. В Япония обаче се вторачват в кръвната ти група и тя им говори повече от визитната картичка и дори от автобиографията ти.

Кръвната група издава детайли от интимния свят на личността. Японците, които току-що са се запознали, се питат взаимно: „Ти от коя група си?“ Имат предвид не обществена прослойка или класова принадлежност, а именно кръвната група, пише в. „Билд“. Японците са дотам убедени, че индивидът зависи от нея, че у прочуват, когато назначават на работа, когато сключват брак и дори когато се опитват да ти продадат нещо.

Теорията, че човешките характери са се формирали в съответствие с кръвната група, е стара. Но напоследък тя се сдоби с невероятна популярност. В Токио през 2008 г. са публикувани доста книги по темата, много от които стават бестселъри.

Японците вярват, че хората от А са чувствителни
и малко страхливи перфекционисти. Тези от групаВ имат егоцентрична и егоистична природа, а тези с АВ са тайнствени и непредсказуеми. Ако във вените ви тече кръв от група 0, вие сте любознателен и щедър, но и малко шантав.

Дори производителят на конзолите “Нинтендо” предлага игра, която взема предвид кръвната група на играча. Вече дори работодатели започнаха да питат кандидатите за работа от коя кръвна група са. Японското здравно министерство потвърди и поясни, че шефовете си нямат и на идея колко дискриминационно може да се изтълкува този въпрос.

Сатору Кикучи от университета Шиншу се опълчва на всенародната мания. “Кръвната група се състои от белтъци и няма нищо общо с личността. Това е мнима наука. Идеята окуражава някои хора да съдят за другите само по този показател, без да разбират, че става дума за сложната човешка природа. Това е расизъм”, казва той.

Но манията си е мания. В магазина жените могат да си купят късметлийска чанта, чийто дизайн е разработен специално за тяхната кръвна група. Посредническите фирми за намиране на партньори също гледат групите да са съвместими. Много фирми дефинират типа кръв за различните работни места.

В някои детски градини децата се разделят според
кръвната група Японският отбор по софтбол ориентира тренировките според нея. Очевидно с успех, защото спечели златен медал на олимпиадата в Пекин.

На официалната си интернет страница премиерът Таро Асо гордо съобщава, че е с група А. Водачът на опозицията Ичиро Оцава пък оповести, че е тип В. Вместо по зодии, хороскопите в Япония се правят според кръвната група. Телевизията всяка сутрин прави прогноза коя от тях ще има късмет през деня.

Журналистът Тошитака Номи е написал десетина книги за това как групата влияе върху личността.
„Хората от група А са чувствителни, точни, търпеливи. Малко са страхливи и умеят да отглеждат растения.

Човекът тип А иска да знае всичко много точно и да върши нещата по най-правилния начин“, пише той.
Хората с кръвна група В са творчески и страстни натури, които обичат радостите на живота и животните. Падат си малко ексцентрици и егоисти. Ако във вените на един човек тече кръв от нулева група, той се отличава със спортен талант, самочувствие, любознателност и щедрост. Възможни недостатъци са надутост и безскрупулност.

Носителите на АВ група са чудаци, които не ги свърта на едно място. Те са тайнствени и непредсказуеми. Според Номи значение има и резус факторът. Казано накратко, положителният е по-добър от отрицателния.

В Германия темата за кръвната група се асоциира с даряването на кръв. Японските теории за особености на характера в зависимост от типа й са несериозни, чиста проба губене на време, казва говорителката на Червения кръст в Берлин Свеня Кох. Тя е убедена, че това не може да е критерий, по който да се определя личността.

Но защо всъщност хората имат различни кръвни групи? При еволюцията от първоначалната една група са се образували сегашните четири. Те са осигурявали на хората по различно време по-добри шансове за оцеляване.

Проучвания в Индия например сочат, че кръвна група В е особено устойчива срещу холерата и точно тя е най-разпространена в този регион. Въобще азиатците са предимно от тип. В Европа най-разпространена пък е А група. Коя група е дала началото на другите, е въпрос, по който учените не са на едно мнение. Някои смятат, че това е 0, а други са убедени, че е А.

Има учени, които обясняват с кръвната група реакцията на организма към дадени болести.

Група 0 са по-малко податливи на инфаркт, но лесно хващат язва.

Причината е, че бактерията хелиобактер пилори гледа да се закрепва към клетки, които имат особеностите на нулевата група. Хората от тип А пък по-често боледували от сърце и различните видове рак. Носителите на група В по-често имат астма.

До 1901 г. човечеството изобщо не е подозирало, че съществуват кръвни групи. Лекарите преливали безразборно кръв и се чудели защо пациентите се оплакват от изпотяване, болки в бъбреците и повръщане.

Според изследване от ХIХ в. оцеляват по-малко от половината от 347 болни, на които е преливана кръв. Докторите били озадачени защо се случва това. През 1901 г. австрийският бактериолог Карл Ландщайнер открива групите, експериментирайки със собствената си кръв и тази на петима колеги.

Тогава той установява, че при смесването в определени комбинации пробите образуват бучици. Така полага основите на системата с обозначенията А, В и 0. През 1940 г. заедно с американеца Александър Соломон открива и резус фактора. Ако човек притежава резус фактор антиген, значи е положителен, а ако го няма, е резус отрицателен.

Кръвните групи също се отличават една от друга по антигените, стотици хиляди от които се намират по повърхността на червените кръвни телца – еритроцити. Хора с кръвна група А притежават антигени от типа А, при тези с типа В има антигени само от вида В в червените кръвни клетки. Ако повърхността на клетките няма нито един от двата антигена, групата е 0.

Хората, които я имат, могат да получават дарена кръв само от своята група. Някои хора притежават и от двата антигена и могат да приемат кръв от всякакъв дарител. Те принадлежат към рядката група АВ, която в Европа се носи от около 5% от населението. /24zdrave.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *