Лукът: 7 ползи за здравето

Независимо дали го обичате или го мразите, лукът е противовъзпалително, противораково средство и суперхрана.

Храненето с лук включва мощни антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от възпаления, заболявания и дори невродегенеративни разстройства. Благодарение на защитните си свойства, ползите за здравето от лука включват способността за борба с рака, защита на сърцето, защита на тялото от респираторни инфекции и др.

Ползи за здравето от яденето на лук:

1. Помощ за борба с рака

Лукът е известен като храна, помагаща в борбата с рака, благодарение на мощните антиоксиданти, които съдържа. Ползите за здравето на лука включват способността да се предотврати увреждането на клетките. Съдържащите се в тях серни съединения помагат да се предотврати развитието на тумори и рак. Изследванията показват връзка между честотата на консумирането на лук и други луковични зеленчуци (чесън, зелен лук и др.), и намаления риск от няколко ракови заболявания.

2. Защита на сърцето

Предимствата за здравето на лука включват сърдечно-съдова защита. Антиоксидантите, които те съдържат, помагат за намаляване риска от образуване на кръвни съсиреци и естествено понижаване на кръвното налягане. Храненето с лук работи, за да подобри кръвообращението и да намали оксидативния стрес, за да предотврати увреждането, причинено от свободните радикали.

3. Заздравява костите

Предимствата от храненето с лук включват способността за защита на костите от фрактури чрез увеличаване на костната минерална плътност. Проучванията показват връзка между честотата на консумацията на лук и повишената костна плътност при жените. Храненето с лук включва вещества, изграждащи костите, които спомагат за лечение на остеопороза и възпрепятстват загубата на костна тъкан.

4. Помощ за предотвратяване или управление на диабет

Изследванията показват, че ползите за здравето от лука включват способността за борба с диабета. Лукът съдържа хром, който работи за контролиране нивата на кръвната глюкоза. Проучванията сочат, че добавянето на лук към вашата диета може да помогне за борба с диабета.

5. Понижава риска от артрит и астма

Ползите за здравето от лука включват способността за намаляване на риска от артрит. Храненето с лук включва кверцетин (антиоксидант, който се бори с много сериозни заболявания и има доказани противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни функции) съединение, което помага и за възпрепятстване на възпалението и предотвратява болката в ставите. Като мощна противовъзпалителна храна, ползите за здравето от лука също включват способността за намаляване на риска от астма.

6. Защита на тялото от дихателни инфекции

Благодарение на фитонутриентите, които съдържа, ползите за здравето от яденето на лук включват способността да защитава тялото от респираторни инфекции. Фитонутриентите в лука подпомагат укрепването на имунната система, борбата с възпалението и бързото излекуване. Яденето на лук редовно може да помогне да се увеличи способността на организма да се бори срещу настинки и други респираторни заболявания. Противовъзпалителните свойства на лука помагат за намаляване на слузта в носните проходи, белите дробове и дихателната система, за да се подобри дишането и да се насърчи заздравяването.

7. Може да помогне за подобряване плодовитостта при мъжете

Изследванията показват, че ползите за здравето от консумацията на лук могат да включват и способността за подобряване на плодовитостта при мъжете. Антиоксидантите, които лукът съдържа, предпазват тялото от болести. Според изследвания от университета „Азад“ в Иран проучванията върху животни показват, че лукът има способността да спомага за повишаване на общото ниво на тестостерона, както и концентрацията на сперматозоидите, жизнеспособността и мобилността. beu.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *