Люляк и куркума борят ставни болки

Люляк, коприва, куркума и чесън са сред средствата, с които можем да облекчим костно-ставните болежки. По данни на Световната здравна организация всеки трети човек има проблеми с опорно-двигателната система.

Традиционната медицина предлага куп методи за облекчаване на болката – лекарства, инжекции, дори операции. Всеки, страдащ от костно-ставни проблеми обаче може да намери лек в кухнята си или съседния магазин.

Ароматният люляк може не само да краси дома ни, но и да облекчи артритните болки. За целта са нужни четвърт чаена чаша цветове от уханното цвете, които се заливат с 200 мл спирт или ракия. Сместа се оставя на тъмно за две седмици, след което се прецежда и използва за масаж.
Същият мехлем може да се направи и с коприва която ще облекчи ставните болки. В случай, че течността не помогне, може да се използва по-агресивният метод с „напарване“ т.е. растението да се втрие в проблемното място.

Сок от целина и морков е друго домашно средство за облекчение на ставните болки. За да има ефект напитката трябва да се приема 3 пъти на ден в продължение на поне месец.

Билките в кухненския шкаф също могат да се използват в битката с болезнени крайници. Чаша топла вода, супена лъжица ябълков оцет и малко мед облекчават сковаността в ръцете и краката. В случай, че вкусът на напитката не се харесва, може да се прибегне до мехлем с оцет и лют червен пипер. Обикновен масаж със зехтин ще свърши същата работа.

Мехлем от чесън и синапено семе е друг народен лек, който гарантира раздяла с досадната болка в коленете. Лечебното си свойство чесънът дължи на съдържащите се в него сяра и селен, известен с антиревматичните си свойства.

За облекчаване на артритни болки, бабите ни са пиели сутрин по една чаша топла вода, с разтворена в нея 20 грама куркума. Джинджифил е друг продукт, който трябва да използва всеки усетил болка в гръбнака или коленете. Изследване показва, че двама от трима души, които редовно употребяват високи дози джинджифил, усещат намаляване на болките.

Хит при лечението на оттоци и травми на колене, глезени и китки остава компресът с прясно зеле. Преспиване с увито листо от зеле около болното място гарантира бързи и ефикасни резултати. /monitor.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *