Мелнишкият кмет Н. Петев обяви война на БТС, иска си хижа „Пирин“, дадена под наем на предшественика му Хр. Ташев

Кметът на Мелник Наско Петев обяви война на Българския туристически съюз заради хижа „Пирин“.

Кой я стопанисва и къде отиват приходите от нея, са въпросите, измъчващи от 2 г. управника на най-малкия град в България, който е решен на всяка цена да върне хижата на общината, за да стане тя отново част от живота на мелничани.

Според Н. Петев хижа „Пирин“ от 2012 г. се стопанисва от предшественика му – бившия кмет на Мелник Христо Ташев, който отскоро работи като сервитьор в Мелник, но отказва да си говори с Петев. Преди 5 г. Ташев регистрирал в Окръжен съд – Благоевград сдружение с общо 5-има членове и чрез него наел хижата от БТС. До подробности от договорните отношения между Туристическо дружество „Пирински орел“ в Мелник, на което БТС официално е предоставило хижата, и сдружението на бившия кмет Н. Петев обаче така и не успял да се добере.

„Знам, че Ташев дава под наем хижата за управление на външни хора, защото миналата година я беше наел моят шурей Атанас Филипов”, разказа пред „Струма“ мелнишкият градоначалник. „Атанас вече не я стопанисва, но наскоро ходих в хижата и видях, че пак някой я върти. Това добре, но не е ли редно аз като кмет да знам кой е наемателят, на кого плаща наем, по колко плаща и защо държавата не я върне на мелничани, след като не може да я стопанисва сама. Помня преди години как целият град ходехме пеш до хижата, организирахме там излети и празници, а сега вече никой не свързва хижа „Пирин“ с Мелник”, изля болката си кметът.

Преди месец той ходил в централата на БТС в София, там негов познат му дал да прочете устава на съюза, но от прочетеното кметът съвсем се объркал, тъй като никъде в устава не фигурирал текст, че хижите и заслоните, собственост на БТС, могат да се отдават и преотдават под наем до безкрайност. По тази причина Петев организира за началото на март общо събрание на населението на градчето, за да решат на кого да пишат, на чии врати да тропат и кого да заплашват, ако се наложи, но хижата да стане общинска собственост и да бъде включена в туристическите маршрути на гр. Мелник.

Хижа „Пирин“ се намира в долината на Демиркапийската река, на 1640 м надморска височина. Построена е през 1934 г., през годините е носила още имената „Велебит” и „Трите реки”. Тя е красива 3-етажна масивна сграда с 12 стаи и 78 легла в тях, до нея се стига пеш от град Мелник за 5-6 часа, поради което действително е апетитна хапка за всеки наемател.

Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем с Хр. Ташев, за да ни обясни схемата с наемането и преотдаването на хижата. Разбрахме обаче, че освен че е сервитьор в Мелник, той всъщност е и председател на ТД „Пирински орел“, което съществува самостоятелно от 1989 г. след отделянето му от дружеството в Сандански. Явно по тази линия като председател на дружеството Ташев е наемател на хижата, а за да не се занимава лично с управлението, я преотдава на външни лица.

Ташев бе кметски наместник на Мелник от ВМРО, а през 2012 г. стана и един от малцината осъждани кметове в Югозапада – той бе отстранен за 1 г. от управленския пост и получи пробация за срок от 1.5 г., след като призна пред прокуратурата, че е правил заверки върху документи, с които прехвърлял свои съграждани от един пенсионен фонд в друг без тяхно знание.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *