Минерална или изворна вода – какво да изберем?

Откакто действа европейското законодателство, на българския пазар се появи не само минерална, но и изворна вода. Основната разлика между тях е, че изворната вода изцяло отговаря на изискванията за качество на питейната вода, докато минералната вода може леко да се отклонява от тези изисквания, пише zdrave.to.

Опасно ли е приемането на минерална вода по-продължително време? Натрупват ли се съдържащите се елементи в нея в организма?

Не, щом са разрешени за бутилиране, те могат да се използват от хората за ежедневна употреба. На етикета е посочен и срокът на максимална трайност. Този срок по правило е 1 година. Освен това всички материали, които са в контакт с вода и храна, трябва също да отговарят на европейските изисквания.

Разбира се, има води, които са много високо минерализирани, с високо съдържание на определени елементи, но те не се бутилират. Те са за медицински цели. Такава вода може да се ползва за лечение, но не по самоинициатива, а по лекарска препоръка. Забранено е върху етикетите на бутилираните води да се дават надежди за лечение.
Минералните води, които имат сертификат, се пускат на пазара само ако отговорят на изискванията, посочени в наредбата. Така че няма проблем в това отношение. А и повечето наши води са нискоминерализирани.

Спецификата на българските бутилирани минерални води е такава, че те стоят много близо до състава на питейната вода. На пазара се продават нискоминерализирани води и не е проблем те да се пият непрекъснато. Нашите минерални води, които са на пазара, могат да се пият като заместител на питейната вода. Това, което трябва да правят потребителите, е да четат какво пише на етикетите на бутилираните води. А всички води на пазара с по-високо съдържание на флуор носят предупредителен етикет.

Нормата за съдържанието на флуор в минералните води е 0.5 мг/л. Когато количеството му е над 1.5 мг/л (което е нормата за питейни води), трябва да се слага задължителен надпис на бутилките. В такива случаи на етикета на бутилката трябва да се постави информация за съдържанието на флуор и един предпазен текст, който звучи приблизително така: „Водата не е подходяща за ежедневна консумация от деца над 7-годишна възраст”. Това е предупреждение, че водата от конкретна търговска марка не бива да се ползва в продължение на години. Не става дума за еднократно пиене или в продължение на месец, а за много по-дълъг период.
Допустимото количество на този микроелемент в питейната вода е 1,5 мг на литър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *