Миньори от Бобов дол обясняваха пред съда защо са стачкували

84-ма миньори бяха призовани в Кюстендилския окръжен съд по иск на Въгледобив-Бобов дол. Причината е организирана стачка през май тази година поради неизплатени възнаграждения.

Според ищеца стачката е незаконна поради неспазена процедура за уреждане на трудовите спорове по Кодекса на трудаь съобщава Дарик. Пред съдия Евгения Стаменова се явиха само седем от миньорите. В съдебната зала те твърдяха, че във въпросния ден въобще не е имало стачка, а те са изразили недоволството си от това, че им е била забавена заплатата, като са отсъствали само три часа от работа.

Съдия Стаменова отложи делото за 20 март, за да може да се съберат доказателствата по делото.

миньори съд Бобов дол

„Ясно е за какво става въпрос – сплашване на хората, да не се повтарят, да няма протести, да няма медийни изяви и такива неща, да няма гласност, че сме съвременни роби. Мисля, че няма основание да се притеснявам, защото съм си търсил правата. Всичко е интереси“, каза един от призованите миньори.

„Те ни обвиняват за стачни действия, а ние казваме, че не е! Защото реално съдийката ни пита дали имаме плакати и т.н., а ние нямахме такива неща. Реално това не е стачка, просто е протест, възмущение от това, че не си взимаш заплатата навреме“, каза друг миньор.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *