Млад ловец изригна: В Благоевград вилнее мафия за кражба на чистокръвни гончета, апашите ги продават в Гърция за по 400 евро в съучастие с колеги от дружинките

Ловци от благоевградските дружинки сигнализираха за масови кражби на охранени чистокръвни гончета, които са специално обучени от стопаните си за лов на едър дивеч /глигани/. Апашите действали организирано, като наблюдавали поведението на набелязаните кучета месеци преди да ги задигнат.
Според авджиите имало смисъл да влагат толкова време в преследване, защото след това ги продавали на заможни ловци в Гърция срещу солидната сума от 300 евро бройката, до 400 евро стигали най-разпространената порода лудогорско гонче.

Ето какво разказа за „Струма“ младият ловец от благоевградската 48-ма дружинка Здравко Димов: „Ловните кучета по закон са задължителни за всички ловни дружинки, като броят им се определя от този на ловците, но във всяка група трябва да има поне от 5 до 10. Аз съм доста запален в отглеждането на кучета и имах повече, но заради набезите на крадците останах с три палета – Мира, Сара и Лишко. Всяко от тях си има различен характер, съответно и обучението е индивидуално и специфично. Не е лесно да ги приучиш да търсят точно определено животно, защото някои се страхуват от изстрелите на пушките, а други се боят от самия дивеч, само 1 от 10 се поддава на дресировка и е годно за лов. Процесът на отглеждане е бавен и изисква пълно отдаване, влагане на време и енергия. Всеки ден, без изключение, трябва да се извеждат в гората, за да обхождат терените и да свикват с обстановката и мириса на дивечовите следи. Малките палета се купуват от дамазлък, т.е. от семейство лудогорски гончета, които гонят глигани, това вече им е заложено в гените и те не преследват друг дивеч. Тези кученца с проверен произход у нас струват между 100 и 200 лева, ако ги купиш на 40 дни, тъкмо когато спират да бозаят. Не всеки ловец има усета да обучава, защото животното лесно се разсейва, ако дресьорът не е напълно концентриран в заниманието.

Цената в южната ни съседка варира от 300 до 400 евро, в зависимост от подготовката на кучето в преследването на дивеча, като най-търсени са тези, които имат развит нюх само за глигани. Трите гончета, които имам в момента, също станаха обект на нагла кражба. Някой беше влизал вкъщи и ги беше примамил с храна да излязат навън. За мен те означават много и бях твърдо решен да направя собствено разследване и да си ги върна, преди да са ги продали в Гърция, а знаех, че ги държат в града максимум 1-2 дни и ги транспортират зад граница.
Говорих с колегите ми по хоби да се задействат експедитивно и да разпитват наоколо за моите кучета, така разбрах, че са били примамени от членове на други ловни дружинки с цел продажба. Това е основният проблем, че измежду нас има некоректни хора, които или завиждат, че си успял добре да обучиш кучето, или го отвличат, за да се обогатят финансово, което е много грозна проява.

Интересното е, че кучетата сами се върнаха вкъщи, явно не са ги затворили добре и те са намерили начин да избягат. Не мога да ви опиша каква радост изпитах, когато видях Мира, Сара и Лишко пред входната врата. Бях истински развълнуван, ловните гончета са много умни и привързани към стопанина си, веднъж свикнали с един човек, трудно приемат друг да се грижи за тях. Разбрах точно кой ми ги беше откраднал, но не потърсих лична разправа с наглеца, стига му срамът, че му се носи лоша слава сред дружинките.
А т.нар. „кучешка мафия“ напоследък е много актуална в Благоевградско и ползва интересни тактики. Първоначално крадците се спотайват в гората и следят всяко куче, което извеждаме на лов, за да направят подбор, като обикновено набелязват най-охраненото и най-способното, след това го примамват с храна, връзват го на каишка и повече не го пускат. Други проследяват ловците до домовете им, проучват къде прибират кучетата и през нощта правят удара, но този метод е по-рискован.

Убеден съм, че подобен тип кражби могат да станат само в България заради прословутия ни манталитет, завистта, злобата и алчността. Малко са хората, които проявяват силна воля и постоянство да отгледат и дресират едно куче от малко, много по-лесно е да се открадне вече обучено, с което нашенците мързеливци да ходят на лов, или да продадат за стотици евро на богатите гърци, които са ексцентрици и не жалят пари за удоволствия“, споделя разочарованието си опитният ловец Здравко Димов.
ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *