Може ли корумпиран политик коренно и за добро да промени бившата Югорепублика Македония?

На фаталния 13 юни проф. Божидар Димитров по повод поемането на властта в Р Македония от Зоран Заев, без да усуква, заяви: „Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на новата държава трябва да бъде Югозападна България. В светлината на смелото заявление на премиера Зоран Заев, че българи и македонци са един народ, редно е македонският политически елит да избере това име“.
Нямаше да цитираме поредната изцепка на професора, която – за кой ли път! – вреди на двустранните отношения, ако Заев не бе сторил нещо странно. На 3 май в интервю за българска агенция той заяви: „Македонците са един народ с българите“. Още не минал денят, пред сръбския вестник „Курир“, чийто собственик Адриjа Медиjа Груп през октомври 2016 купи в. „Свободен печат“ (Скопие), лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) няколко пъти натърти: „Македонците и Србите се еден ист народ, со иста вера“ (македонците и сърбите са един и същ народ, с една вяра)!

На което македонският историк Новица Веляновски реагира: „Заев направи два гафа, давайки две противоречиви изявления за български и сръбски медии“. Впрочем Заев в интервю уточни: „Роден съм недалеч от българската граница. Македония е родина на македонците и на другите общности – знаете, тук имаме българи, има сърби, роми, власи, турци, имаме и албанци“.
Противоречивите изявления на Заев подсказват: бившият кмет на Струмица, отстранен за корупция и с дело, протакано от 2015 г., или има проблеми с паметта, или“ Едва ли случайно македонски медии и политици го наричат „патолошки лажго“ (патологичен лъжльо).
Обективно казано, това люшкане между историческа истина и македонисткия й сурогат е обяснимо.

Но вижте как коментира казуса евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, влязъл в Европарламента благодарение на гласовете на партийката на Н. Бареков „България без цензура“. Пред Канал 1 на БНТ на 19 май изтърси: „Заев е първият политик, който заявява, че в Р Македония има и българска общност, чиито интереси трябва да бъдат защитавани“.
Да, но такова изказване няма. Очевидно приписано, то се разминава ярко с поведението на Заев. Явно медийно свръхактивният зам. председател на ВМРО тъне в мъгла относно случващото се в Р Македония. По-лошо, юрист по образование бездоказателствено обвинява десния лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в какви ли не грехове. Че изолирал страната от света, че бил зависим и корумпиран, че работел за Москва и Белград. Ако се бе постарал да осмисли информационния поток и вникне в стойностни анализи за случващото се в Западните Балкани, той би се стъписал. Още повече че в Европарламента е член на групата на Европейските консерватори и реформисти, стояща вдясно от дясната Единна народна партия (ЕНП). Т.е. се пада политически партньор на оплювания от него Н. Груевски.
Г-н Джамбазки е изпаднал в странна, нелепа позиция. Въпреки че е наясно с десния политически профил на ВМРО-ДПМНЕ (член на ЕНП), той подкрепя Заев, лидер на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Партия, която след 1990 г. без угризения замени интернационалистичната с глобалистична маска, но държи да е приемница на Македонската компартия, секция на Титовия Съюз на югославските комунисти. Има ли нещо по-нелепо: консервативен евродепутат да хвали ляв политик, без да вникне в партийното му битие“!

Защо трябва да се вглеждаме в Заев“ Защото е премиер на Р Македония и управлява в коалиция с албански партии, откровени радетели за Велика Албания! Без ясна цена на компромиса, заплашващ единството на страната от албанския сепаратизъм. Странната позиция на Джамбазки се разминава с точен извод на проф. Б. Димитров: „Стратегическата ни цел трябва да е запазване целостта на Македония“. Само че българската външна политика, или по-точно липсата на такава, „работи за албанците“. Съзнателно или не, София пасува пред коварно прокарваното разцепление на страната, вещаещо кървав конфликт в Западните Балкани. В частност, до ден-днешен нямаме ясна позиция по името на Бившата югорепублика, заради което Атина стопира приемането й в НАТО и Евросъюза.

ЗНАЕ ЛИ Г-Н ДЖАМБАЗКИ ЩО ЗА ПТИЦА Е ЗАЕВ“

Че не е птица, личи по фамилното име! Потвърдено 2001 г., когато здравият като бик Заев по заешки трескаво вади медицинско да изклинчи мобилизация по време на минигражданската война с албанците!
В Интернет курсира статия на Виктор Канзуров, талантлив македонски журналист („Бугарето Заев или за българофобската опозиция в Македония“, 29.08.2013 г.). 45-годишният „нашего брата“ работи на свободна практика за македонски и български медии. Той е „може би единственият македонски журналист, критикуващ властите в Македония от пробългарски позиции, но не пести критики и към българските власти“. Неговият анализ, основан на малко познати факти, помага човек да влезе в мрака на неудобни тайни, свързани с ред политичари в Р Македония. В частност, разкривайки генетичните корени на българофобията в СДСМ и нейните лидери.
Бившият кмет на Струмица едва ли случайно носи прякора „Бугарето Заев“. Как се ражда“ В. Канзуров: „Мой познат по време на управлението на Любчо Георгиевски и на старото ВМРО-ДПМНЕ (1998-2002 г.) ходил веднъж в Струмица и там се случило да седне на една маса с тогава младия активист на т.нар. СДСМ Зоран Заев. Като се обелила дума за политика, младият Заев, очевидно добре научил шовинистичния репертоар на т.нар. СДСМ, започнал отрицателно да говори за управляващите, непрекъснато повтаряйки на струмишки диалект: „Бугарето това лошо направили, бугарето онова лошо направили“ – в обиждащ смисъл, визирайки старото ВМРО-ДПМНЕ“.

Друга странност. Надянал социалистическа маска, години наред СДСМ се спонсорира от „Отворено общество“ на Сорос. Тази финансова „акула“ храни трудно обясним сантимент към бившите комунисти в Източна Европа. В. Канзуров: „Почти цялата същност на партията, чийто лидер е кметът на Струмица Зоран „Бугарето“ Заев – е по шовинистичен начин антибългарска. А един от ключовите политически послания на т.нар. СДСМ в Македония и в момента са приказките, че управляващата ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, е предателска, ренегатска, пробългарска и българофилска партия. Това е призив на омраза към всеки македонски гражданин с българско етническо или историческо самосъзнание, тъй като, ако си българин или българофил в Македония, автоматично си и предател, според дълбоката философска и политическа мисъл на т.нар. СДСМ“.

Че раздуваната у нас българофобия на ВМРО-ДПМНЕ е невинен повей в сравнение с патологичната омраза на злоустите лидери на СДСМ, ни осветлява Канзуров: „Толкова за „социалдемокрацията“ на тази партия, чиито общински съветници през юни миналата година (2012) с кървави от омраза очи, хулигански викаха в залата за заседания на съвета на град Скопие: „Бугари, бугари!“ и „Предатели!“, по съветниците от управляващата ДПМНЕ, които гласуваха даване име на улица и на мост в македонската столица на Тодор Александров. Депутати, членове и симпатизанти на т.нар. СДСМ, извиквайки същите лозунги и носени от същата шовинистична вълна, се опитаха да нахлуят на самото заседание на градската власт, чупейки стъклата на прозорците и входната врата“.
Знае ли този, а и други факти, евродепутат Джамбазки, когато възхвалява национал-нихилиста Заев, съюзен в името на властта с албанските фундаменталисти“!
По време на общинските избори пролет 2013 г., когато в Струмица се изправят един срещу друг кметът Заев и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Васил Пишев, соцщабът опъва в центъра на града внушителен транспарант на големия търговски обект „Глобал“. На него върху македонското държавно знаме пише:

„ОВА Е СТРУМИЦА, НЕ Е БЛАГОЕВГРАД!“,

намеквайки, че съперникът на Заев Васил Пишев е собственик на хотел в Благоевград и има бизнес връзки с България. Канзуров: „Буквите на изписаното име на Благоевград горе имаха бял, по средата зелен, а долу червен цвят. Читателите сами нека преценят има ли или няма българофобия в този лозунг, в неговия контекст и какво послание изпраща въпросният транспарант, а и идеологията на СДСМ към всеки македонски гражданин, който желае да има някаква собственост в България или да осъществява бизнес връзки с тази страна“.
Тъй, базиран на злостна антибългарска кампания, Заев печели нов кметски мандат, побеждавайки с 51,56% спрямо 45,85% съперника от ВМРО В. Пишев. На същия заклет българомразец Заев на 17 май 2015 г. „на крака отиде“ в Скопие лидерът на ПЕС Сергей Станишев, за да го подкрепи с реч, изнесена (забележете, на английски!) пред единоезични братя! Това става в самото начало на „шарената револуциjа“ в Р Македония.
Същата 2015 г. става нещо странно. Мълчешком СДСМ „осъмва“ без социалистическа идеология. Защо ли“ Ами загубилият хегемония в Западните Балкани сръбски шовинизъм (баща на македонизма) отстъпи и вместо него опразненото пространство зае албанският му контраблизнак, тайно подкрепян от Вашингтон. Днес на тях служи Зоран Заев. Защо стана тъй“ Исторически провалена, социдеологията не върши работа! Днес целта е власт и пари, а не идеали и идеи. А специално за Заев влизането във властта бе спасение. Далеч по-добре от затвора, заради видеоклипа, пуснат в YouTube на 13 май 2015 г. На него ясно се вижда как кметът на Струмица нагло „бара мито“ (иска подкуп) 200 000 евра от струмишки бизнесмен.
Какво замести изчезналата „яко дим“ социдеология на СДСМ“ Впрочем същото стана и с БСП. Истината доблестно признава на 26 март 2017 г. младият лидер на АБВ Константин Проданов: „Когато няма идеология, печели технологията“. Израз, отразяващ деидеологизацията на левите партии, деградирали в либерални формации, безропотно обслужващи брюкселбюрократите и монополистическия капитал.

Но либерални запъртъци са не само БСП и скопският близнак СДСМ! Националноотговорните партии отдавна изчезнаха. Нито ГЕРБ е дясна, нито обединените в името на властта лъжепатриоти – националистическа. В Скопие българофобията на СДСМ е поръсена с нафталин, осветен с жалкото участие на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) С. Станишев в протестния митинг на 17 май (неделя) в Скопие, подкрепящ напъните на Заев да вземе не с честни избори, а с „мирен“ преврат властта. В безпринципен съюз с албанските партии и мрежа неправителствени соросоидни организации.
Евродепутат Джамбазки живо се интересува от събитията в Р Македония и на 24.04.2015 участва в пресконференция, организирана от Информационното бюро на Европарламента в София с двама евроколеги: Станишев (БСП) и Андрей Ковачев (ГЕРБ). На нея тримата отправят обвинения срещу „диктатурата“ на лидера на дясната ВМРО-ДПМНЕ Н. Груевски. 2 години по-късно Зоран Заев е превъзнасян от Брюксел и българския политически спектър. Но малцина прозират: актуалният любимец на Брюксел е не само националнихилист, с безпринципния съюз с албанците отворил „кутията на Пандора“.

От години Заев е стар клиент на съда. Благовест Бенишев: „През 2008 г. град Струмица се сдобива с чудовищен по размерите си търговски център. Македония вече може да се гордее с първия си гараж на няколко нива, а кметът Зоран Заев и негови верни съратници са арестувани по обвинения в злоупотреби с положение около изграждането на комплекса, оценен на 14 млн. евро. С основание или не, скандалът завършва с амнистия, подписана от тогавашния президент Бранко Цървенковски, с която Заев е освободен, а няколко месеца по-късно е избран и за председател на СДСМ“.
Той е обвинен за присвояване на 8 млн. евро. Публична тайна е, че като кмет на Струмица дава обществени поръчки на компании, свързани с негови роднини. На Запад това наричат непотизъм, у нас – шуробаджанащина. Днес, понеже е на власт, е недосегаем от Темида. Зад него стои Брюксел в лицето на еврокомисаря по външна политика Ерика Могерини. Има гръб и в лицето на US посланик Бейли, човек на Сорос.
Защо Брюксел, който не отслабва мониторинга върху свръхкорумпираната ни съдебна система, не се притеснява от корумпирания Заев“ Не защото е послушко. А защото съдбата на Р Македония решава секретен план, разработен във външен център. Който пролетта на 2015 г. провокира политическа криза и чрез „мирен“ преврат (т.нар. „цветна революция“) свали 2016 г. дясноцентристкия кабинет на Груевски.

Планът стартира през април 2015 г. с публикувани от Заев серия незаконно записани разговори. Броят на подслушаните македонски граждани, според Заев, надминавал 20 000 души. US топжурналист Уейн Медсън (Wayne Madsen), разполагащ с канали в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, доказа: подобно мащабно подслушване не е в техническите възможности на македонското Вътрешно министерство, а е реализирано чрез свръхмодерна апаратура на US посолството в Скопие.
„Разположено на огромна територия на хълм, господстващ над Скопие, посолството, освен видимите обекти с внушителни размери, е вкопано с още осем етажа под земята“, отбелязват запознати. Скопяни го сравняват със скромната двуетажна сграда на руското посолство, изглеждаща като моторница редом със самолетоносач. Оттам се засичат електронните комуникации на безчет държавни и частни потребители в Западните Балкани.
Кой стои зад електронната провокация“ Македонският журналист Н. Србов:

„ВРЪЗКАТА МЕЖДУ СОРОС И ПОДСЛУШВАНЕТО

в Р Македония бе потвърдена от Споменка Лазаревска, съпруга на подследствения в аферата „Пуч“ Звонко Лазаревски, която от години взема астрономическа висока месечна заплата от фондация „Отворено общество“ в Скопие“.
Френският журналист Жан Перие в статия „ЦРУ – главен хакер на планетата“ (New Eastern Outlook, 12.03.2017 г.) сочи факти, базирани на публикувани от WikiLeaks документи на CIA (ЦРУ) и NSA на САЩ. Незаконното подслушване на електронни съобщения на милиони граждани в Европа продължава 7 години (2008-2014 г.). Най-скандалният факт бе подслушването на немския канцлер Ангела Меркел, въпреки статуса й на US агент за влияние.
През 2016 г. нови факти потвърдиха целта в скандала с подслушването, приписано на кабинета „Груевски“. Разследващи журналисти изясниха: „Същите хора, които стоят зад подслушването, сега стоят зад Платформата от Тирана, съставена в кабинета на албанския премиер Еди Рама и лидерите на 3-те албански партии (след парламентарни избори, 11.12.2016 г.). Зад тази платформа стоят Еди Рама, Зоран Заев и Джордж Сорос, докато албанските партии са само машата, чрез която се прокарва плана на Сорос в Македония. Крайна цел на платформата: да се разбие унитарността (единството) на Р Македония и се създаде двунационална държава, която де факто представлява федерация“.

Планът за компрометиране кабинета „Груевски“ е съставен в Рим есента на 2014 г. на среща на бившия шеф на македонското контраразузнаване Зоран Верушевски (осъден юли 2015 на 3 години затвор, но днес на свобода!) с американски и италиански спецслужби. На 5 май 2015 г. „избухват“ и се разрастват платени от Сорос протести срещу кабинета „Груевски“. На 9-10 май се включва албанската провокация край Куманово, подло приписана на управляващите. Но още 2015 г. гореспоменатият топжурналист Уейн Медсън доказа: Кумановската провокация е дело на косовския лидер Хашим Тачи-Змията, съгласувана с Тирана и US посолството в Скопие.
Как 2015 г. евродепутат Джамбазки тълкува Кумановската провокация“ И той я приписва на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Подобно кльощав Дон Кихот в бой с „мелниците на заблудата“, атакува теза, днес потвърдена. „Трета прелюбопитна теза: американците били организирали нападението в Куманово, за да прекъснат „Турски поток“. Тази теория се мотивира както от щатните в душите, сърцата и задниците, които прикриват носталгията си по болшевизма и „работническо-селската власт“ и произход, като за мимикрия се правят и на „патриоти“. Тази теза всъщност обслужва, защитава и оправдава антибългарската власт на Груевски, който девет години шикалкави и се усуква, и всячески се измъква от подписването на договор за добросъседство с България“.

Мнението на Джамбазки е от 13 май 2015 г, 3 дена след събитията в Куманово. На 14 май Д. Атанасов коментира в Интернет: „Статията е концептуално слаба, но силно манипулативна. Реанимират се различни брадати твърдения, които отдавна не са част от речника на онези, които смятат себе си за професионалисти в областта на Балканите“.
Шест дни след пресконференцията в София (24 април) на евродепутатите Джамбазки, Ковачев и Станишев и 10 дена преди Кумановската провокация, на 30 април 2015 г. Уейн Медсън прогнозира и разкрива смисъла на събитията: „Последните опити на мрежата от организации на Сорос да провокират насилие вътре в общността на македонските албанци очевидно целяха да накарат албанската партия Демократичен съюз за интеграция, начело с Али Ахмети, да напусне коалиционното правителство на Груевски. На свой ред американският посланик в Македония Джес Бейли предизвика скандал в Скопие, публично подкрепяйки призива за бунт на бившия социалдемократически премиер и президент на страната Бранко Цървенковски. Както е известно, Цървенковски призова младите хора и студентите да излязат на улиците в Скопие и да устроят своеобразна „цветна революция“ срещу демократично избраното правителство на Груевски. Всичко това силно напомня сценария на украинската т.нар. „февруарска революция“, важна роля в която изигра посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят“.

В публикацията Джамбазки признава целта на атаката срещу прагматика Груевски и, без да се усети, „изплюва камъчето“ на истината за дестабилизирането на Р Македония: „И последно, „Турски поток“ изгоден ли е за България“ Не, нали“ Ако изобщо някой има намерение да го строи, а не е само геополитическа пропагандна пушилка, такъв проект би бил изгоден за Турция, вероятно за Гърция, сигурно за Сърбия и със сигурност за Русия. Но не и за България“.
Ах, колко е прав напористият евродепутат! В деня след Брекзит, на 24 юни 2016 г., Бойко Борисов прави плах опит да се разсърди на Брюксел: „Макар България да е лоялен член на НАТО, отсреща не получава солидарност по темите „Турски поток“ и „Белене“. Ех, на нас, българите, все друг ни е виновен! След като изпуснахме „Южен поток“, Анкара го взе под името „Турски поток“. Интересно: Турция и Гърция са членове на НАТО, а Гърция – и на Евросъюза. Да е чувал някой Анкара и Атина да се отказват от „Турски поток“, защото по него ще мине руски газ“! Не. Ние се отрекохме от „Южен поток“ и така загубихме милиони евро само от транзитни такси и изгодни цени! Първо, при кабинета „Борисов-1“, и окончателно – при кабинета „Орешарски“. Единият – дясноцентристки, другият – соцлиберален! Не само двата кабинета, но цялата политическа класа носят историческа вина. България окончателно се прости с ролята на енергиен център на Балканите. Срещу това не получихме нищо от Брюксел и Вашингтон. Освен дружеско, „съчувствено“ потупване по широкия гръб на премиера Борисов. А той е все по-загрижен: от 1 януари 2019 година, когато през Украйна спре газоподаването към Централна Европа и Балканите, ще купуваме двойно по-скъп газ от южните ни съюзници. „Горчив плод“ на външната ни антиполитика!

Г-н Джамбазки, владеещ английски и немски, ако следеше чуждата преса, още пролетта на 2015 г. щеше да разбере какво цели дестабилизацията на Р Македония. Достатъчно бе да прочете пасаж от споменатата статия на Уейн Медсън: „Истината е, че Балканите си остават „фронтова зона“ на НАТО, намираща се под пълния контрол на САЩ и ЕС. Албанските политически лидери, като премиера Еди Рама и бившия премиер Сали Бериша, публично пропагандират идеята за т.нар. „Велика Албания“, включваща Албания, Косово, Западна Македония, както и части от Сърбия, Черна гора и Гърция. Това е съвсем ясно послание към балканските държави, че ако продължат да подкрепят плановете за изграждането на тръбопровода „Турски поток“ и китайския железопътен проект, албанците ще провокират безредици и гражданска война, за да защитят доминацията на НАТО и ЕС на полуострова. Между другото, да не забравяме, че навремето великоалбанските националисти били сред най-верните привърженици на нацистката политика в региона“.

На 5 май 2017 г. австрийският вестник Wiener Zeitung публикува статия „Putsch in Mazedonien – unter der „gide von USA und EU““ (Преврат в Македония – под егидата на САЩ и ЕС“). Тя потвърди прогнозата на Медсън, изказана на 30.04.2015 г. Публикацията е по повод незаконния избор на бившия дезертьор и терорист Талат Джафери за шеф на македонския парламент и срещата му с посланика на Евросъюза в Скопие. В нея се сочи: 1) крайната цел на албанците: „отцепване в посока Велика Албания“, и 2) скритият мотив да падне Груевски: „Вашингтон и Брюксел работят с години да падне правителството, което не работеше в съгласие с техните насоки (например относно неучастието в ембаргото спрямо Русия и газопроводния проект „Турски поток“)“.
Ето експертно мнение на Московския Карнегиев център (Carnegie Moskow Center). Спонсориран от Сорос, но с обективен анализ: „Лидерите на Германия или Италия никога сериозно не се занимаваха с проблемите на Западните Балкани, макар тези две страни да имат огромно влияние в региона, особено икономическо. Вместо това балканските въпроси възложиха на еврокомисарите. За брюкселските бюрократи дългосрочните последици са много по-малко важни, отколкото възможността да се отчитат за прогреса в краткосрочен период“.
Брюксел не само че няма план за Западните Балкани, но е дал картбланш на едно „недоразумение“ – еврокомисар Могерини. Специалистка по гафове, нарушавайки международното право. Последният, когато на 24 май покани в Брюксел на среща с лидерите на страните от Западните Балкани мандатоносителя Зоран Заев, преди парламента да гласува и одобри кабинета!

А в Скопие до средата на юли очакват генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. От щаб-квартирата обещават страната да бъде приета в алианса до пролетта на 2018 г. Целта е ясна: „Турски поток“ трябва да зацикли в Гърция, блокиран от новата власт в Скопие. За да не мине през Р Македония към Сърбия-Унгария-Австрия. Щото стане ли факт, украинската икономика се срива. И докато София храни напразни илюзии за „газов хъб“, Анкара и Атина, а нищо чудно и Скопие (ако Заев, подобно на Ципрас, иска да остане на власт!), „Турски поток“ може да „потече“ на север към Централна Европа. „Единственото, което може да спре руското и китайско икономическо, а оттам и политическо влияние – отбелязва сръбският аналитик Предраг Черанич (Intermagazin, 18.05.2017) – е реализирането на идеята за Велика Албания, явяваща се надеждна преграда за руското влияние в православните страни. Затова главните съюзници на Еди Рама са на Запад“.

България няма интерес западната част на Р Македония да я погълне федерация между Албания и мафиотския US протекторат Косово. За жалост точно натам води еничарската политика на З. Заев. За него важи мисъл на Никола дьо Шамфор (1740-1794): „Безпринципният човек е обикновено и безхарактерен. Защото ако се беше родил с характер, щеше да почувства нуждата да си изгради принципи“.
В пълна сила тя пасва и на нашенските държавници. Обединява ги със Заев нагло демонстрирана арогантност, прикриваща комплекси за малоценност. За тях подхождат думите на Френсис Бейкън: „А самонадеяността е рожба на невежеството и низостта и стои много по-долу от другите човешки качества. Самонадеяността е винаги сляпа и не вижда опасността и неудобствата. Затова тя е лош съветник“.
НИКОЛА СТОЯНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *