Най-вредните хранителни комбинации, които да избягвате

Комбинирането на групи храни по правилен начин е от огромно значение за здравето. Грешният подбор на храни може да доведе до храносмилателни проблеми, а дори и до по-сериозни заболявания в дългосрочен план като наднорменото тегло е само един от проблемите.

Кои са хранителните комбинации, които задължително трябва да избягвате?

Плодове в ястията и след хранене

Например:

ягоди в салатата

манго в соса или дресинга

ябълков пай или пресни горски плодове за десерт

Невероятно полезни хранителни комбинации

Защо?

Плодовете преминават много бързо през стомаха и се усвояват в червата. Когато комбинирате плодове с други храни, които отнемат повече време за обработка като месо, зърнени храни, зеленчуци, млечни продукти, започва процес на ферментация. Захарите, отделени от плодовете в червата предизвикват ферментирането на погълнатата храна. Следват газове, подуване, смущения в изхождането, болки в коремната област.

Животински протеин и продукти, съдържащи нишесте

Например:

месо и картофи

пилешко и паста

сандвич с пуешко или риба

Защо?

Според специалистите, животинските протеини и съдържащите нишесте продукти изискват различни храносмилателни ензими за качествената си обработка. Ето защо е препоръчително, дори в някои случаи задължително да консумирате тези продукти разделно.

Мазнини от различен характер + грешните продукти

Например:

маслини с хляб

риба тон с майонеза

пържено месо в растително олио

Защо?

Мазнините изискват жлъчните соли от черния дроб и жлъчния мехур да се разпаднат при храносмилане. Смесването им с други храносмилателни химикали причинява стрес в стомашно-чревния тракт, което води до забавяне на метаболизма, трупане на мастна тъкан, повишен риск от диабет, проблеми с черния дроб и жлъчката.

Комбинации от храни, помагащи в отслабването

Ако се комбинират правилно, мазнините повишават телесната температура по време на обработка, което отделя енергия и прави поднасянето на храните за храносмилане към черния дроб по-лесно за него.

Течности и ястия

Например:

вода по време на което и да е хранене

сок заедно с порцията

чай точно след хранене

Защо?

Водата преминава през стомаха за около 10 минути. На сока му отнема приблизително 15 до максимум 30 минути. Всяка течност в стомаха разрежда ензимите и стомашните киселини, които тялото е произвело за разграждането на погълнатата храна. Вместо да пречите на храносмилателната система да си свърши работата, пийте течности поне 30 минути преди да започнете да се храните.

Два концентрирани източника на протеини

Например:

бекон и яйца

ядки и кисело мляко

морски дарове и месо

Защо?

Концентрираните протеини, каквито са животинските, изискват много енергия в обработката си. Храносмилателната система се изтощава и обърква при внасянето на толкова различни и концентрирани протеини. Никога не ги смесвайте. Ако държите да ги консумирате, правете пауза между тях от най-малко 30 минути.az-jenata.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *