Нанков: Магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле готова след 6 години

Магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще стане факт през следващите 6 години. „До края на 2023 г., когато е срокът на допустимост на разходите по оперативната програма, т.е. допустимостта на разходите от Европейската комисия, ние трябва да сме приключили, изградили и отчели цялата магистрала“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред „България он Ер“.

Той бе категоричен, че магистрала „Струма“ ще я има, въпреки опасността от забавяне на строителството поради обжалване на процедури.

„Със сигурност ще имаме магистрала. Факт е обаче, че ако се забавим с процедурите, които не зависят единствено и само от волята на АПИ, транспортно министерство, МРРБ и цялата държава. Това са обжалваеми процедури, специално тези по екологична оценка. Ако те се забавят прекалено много във времето и ние попаднем в хипотезата април-май 2019-та година да нямаме строително разрешение и избран изпълнител за строежа на ЛОТ 3.2, който е най-тежкият участък, през Кресненското дефиле, това означава, че ние няма да имаме възможност до 2023-та година да приключим с реализацията на този най-тежък участък“, каза още министър Нанков.

Той подчерта, че за ЛОТ 3.1 и 3.3 от магистралата няма проблеми със забавени процедури.

Нанков допълни, че ако има много обжалвания на процедури, които да забавят процеса, ЛОТ 3.2 ще бъде изграден със средства от държавния бюджет.

„Ние трябва да завършим магистралата. Незавършването на магистралата крие обективния риск да възстановяваме суми за вече изградени отсечки“, обясни още регионалният министър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *