Народно читалище „Владимир Башев“ в Селище зарадва с автентична програма 200-те гости за 95-годишнината си

95-годишнината от създаването на читалище „Владимир Башев“ в Селище изпълни тържествената зала с 200 гости от Благоевград, Логодаж, Дренково, Българчево, Дъбрава и Бело поле. Главната роля в организацията на събитието отново беше на дейната читалищна секретарка Дафинка Бойчева, натоварена с двойната задача да зарадва и разчувства присъстващите, и да дари с много красиви емоции свекърва си Веселинка Бойчева, която беше рожденичка и една от участничките.
Темата на юбилейното тържество загатваше за приемственост между поколенията, затова на сцената бяха изложени експонати от българския бит и култура. Една от първите машинописни машини с чугунени копчета истински учуди децата, израснали в ерата на компютърните технологии, и те настоятелно разпитваха Дафи Бойчева и я разсмиваха с възклицанията: „Каква е тая странна клавиатура, да не е от миналия век?“. Бяха изложени още стара мастилница с писалка, положена върху дървена учителска скамейка, първият български магнетофон „КВ 100“, който е изработен от пластмаса, и първите слушалки, отново родно производство, за които децата се шегуваха, че са големи колкото слонски уши.
Дафинка призна, че за интересната декорация е черпила вдъхновение от главата „Радини вълнения“ на романа „Под игото“, това я е подсетило как да пресъздаде типично българския бит и култура, които да носят патриархалното усещане. Ето какво сподели тя за идеите си, които предизвикаха еуфория у всички гости:
„По традиция аз организирам всички читалищни мероприятия в с. Логодаж, затова жителите на Селище ми предложиха да се заема с подготовката на юбилея, който се осъществи с любезното съдействие на логодажкия кмет Пламен Червенков и кмета на Селище Благой Панайотов. Те предоставиха средствата за закупуването на виното и безалкохолните напитки, с които почерпихме гостите. За настроението в залата се погрижиха 40 участници от местни самодейни групи, повечето от които са деца и юноши. Безкрайно щастлива и горда съм от факта, че малките дечица са изцяло увлечени от българските народни песни и танци, като ръченицата им е любима. Дори и 10-годишните имат в репертоара си македонски и шопски песни, които са трудни за научаване, камо ли за изпълнение.
Любопитното за Селище е, че тук е построено първото читалище от всички села в общината, а през 1922 година селото е било общински център. Тогава се сформирала инициативна група от артисти самодейци и за първи път на сцена се разиграва драматичната театрална пиеса „Хъшове“ от Иван Вазов.
Жестът, с който успях да разчувствам жителите на Селище, беше наистина трогателен. Разрових се из архивите на селото повече от 50 години назад и намерих черно-бели снимки от тяхната младост, изложих ги на бяло платно, опънато върху дървена рамка, и го позиционирах на входа на читалището. Не можете да си представите как се насълзиха очите на по-възрастните. Това беше моят символичен подарък към тях“, похвали се досетливата Дафинка.
А на сцената за пореден път логодажката артистка Веселинка Бойчева пое забавлението в свои ръце, като беше подготвила цял репертоар с типични за нашия край забавни и любовни песни, които изпълни заедно със самодейните групи от Логодаж и Селище. Гостите очевидно се развълнуваха от веселата народна песен „Най ми е горещо при младото ми либе“, която надарените певици изпълниха със забавен контекст и хвърлиха по-младите в размисли.
Рожденичката Веселинка и Мария Тунтева разиграха 30-минутна сценка, влизайки в ролята на комични персонажи от времето на седенките и танцовите забави. За силната емоция, която винаги успява да създаде с участията си, рожденичката Веселинка Бойчева коментира:
„Успявам да вдигна всяка публика на крак, защото ми е леко на душата. Аз не съм само селска певица, а и артист, и мога да влизам в различни образи. Най ми е хубаво да пея и разказвам за любовта, защото това ме връща назад в лудите ми млади години, когато и аз бях влюбена-загубена и се криех от майка и татко, за да ида на среща. И сега не се чувствам възрастна, въпреки че днес навършвам 79 години, защото който се смее и пее, той не старее“, заяви Веселинка.
Кметът на Селище Благой Панайотов прочете поздравителни адреси от Съюза на народните читалища, от читалищното настоятелство в с. Крупник и от ръководствата на местни политически партии. Веднага след шоуто гостите бяха поканени на стилен коктейл с бяло и червено вино, и пухкави питки с яйца. А двете етърви Радки Масалджийски от Селище почерпиха с вкусен зелник, приготвен на пещ в подница.
ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *