Научно доказано: Сексът и образованието намаляват риска от деменция

Деменцията е по-разпространена сред жителите на селските местности, отколкото сред обитателите на градовете. Такива данни публикуваха американски учени в списание American Journal of Preventive Medicine. Изследванията са започнали през 2000 и са повторени през 2010 г. Анализите са публикувани сега.

В проучванията са участвали всеки път над 16 000 души над 55 години. Учените са провеждали допитване по телефона и сред инструментите на изследването били включени прости задачи, като броене в обратен ред от 20 до 1. През 2000 г. страдащите от деменция били 7,1% от селските жители и 5,4% от гражданите. През 2010 г. те са съответно 5,1 и 4,4%. Общото намаляване на процента на хората, страдащи от деменция, се обяснява от учените с развитието на образованието.

Лента.ру припомня, че през октомври учени от Университета на Ковънтри и от Оксфорд изясниха, че честият секс помага да се запази по-дълго младостта и възпрепятства развитието на деменция. Наскоро учени от Университетския колеж в Лондон публикуваха извода, че хората, които живеят с партньор са заплашени в по-малка степен от деменция. Експертите предполагат, че тази връзка се обуславя от по-активния начин на живот в двойка. Освен това в семейството, според авторите на изследването, са склонни по-често да се откажат от вредните навици и се стараят да се хранят правилно.

Учените твърдят, че семейните двойки се грижат един друг за здравето си, подкрепят морално партньора си. Според експертите, това се отразява по положителен начин на здравето на човека и по-специално на работата на нервната му система и мозъка. Деменцията е загуба на способности на ума (когнитивните мозъчни функции), която с увеличаването си пречи на нормалната ежедневна дейност в продължение на най-малко половин година, не е по рождение и не е свързана със загуба или деформиране на съзнанието по други причини.

Като възрастово изменение е следствие от загиване на мозъчни клетки. Деменцията засяга от 5 до 8% от хората на възраст между 65 и 74 години и до 20% от тези между 75 и 84 години. Преценките за наличието на деменция при хората над 85 години са в диапазона 30-47%.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *