НЕГАТИВНА ТЕНДЕНЦИЯ! Кюстендилски медсестри стягат багажа за Македония, в Скопие ги примамват с 800 евро заплата и 120 евро за храна

Медицинските сестри от болницата в Кюстендил стягат куфари за съседна Македония, където им давали заплати от 800 евро месечно. Освен това в съседната държава жените в бели престилки получавали и 120 евро за храна месечно, и то за 12-15 смени.

Предложението е от най-голямата и модерна специализирана болница „Филип ІІ” в центъра на македонската столица Скопие, където постоянно търсели български медсестри и с удоволствие ги назначавали, тъй като били работливи и добре подготвени.

„Няма какво да се коментира, заплатата, която получаваме тук, е около 550 лева месечно, и то при много натоварен график и много нощни смени”, коментират жените в бяло, но категорично отказват да се споменават имената им, тъй като все още работят в здравното заведение. Оплакват се, че разликата между заплатите на санитарите и медсестрите е около 50 лева, макар че техните отговорности са по-големи.

Проучванията на медицинските специалисти показват, че почти всички болници в Македония с удоволствие вземат не само медсестри, но и лекари и други медицински специалисти от България, а заплащането е значително по-високо от това у нас. Българските медицински специалисти предпочитали да поемат съботните и неделните смени, тъй като според македонското законодателство, след като си работил в почивните дни, следващата смяна, която поемаш, е чак в четвъртък и петък.

В Македония, след като се пенсионират, сестри и лекари нямат право да работят и заради това през последните една-две години имало голям глад за кадри.

Към работа в съседна Македония се насочвали и медицински специалисти с деца абитуриенти, тъй като там за момичета и момчета, които искат да станат студенти по медицина, има преференции при приемането.

Статистиката показва, че голяма част от лекарите в Кюстендил, медицинските сестри и медицинският персонал в болницата е на възраст над 50 години, а около 30% са пенсионери или година-две преди пенсия.

„Много от по-младите колежки отдавна заминаха да  работят в столицата”, споделят работещите в кюстендилската болница и допълват, че там медсестрите получават от 850 лева до 1200 лева  заплата, в зависимост от болницата, а и възможностите за поемането на допълнителна работа били много изгодни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *