Необвързаните дами са по-щастливи и интелигентни

Mомичетата, които са необвързани за дълъг период от време, са по-щастливи. Никога не си чувала нещо подобно, нали? Хората винаги казват, че не е добре за теб да бъдеш сама за дълго време. Не е добре да не си в играта, както се казва. Оказва се обаче, че има и друга теория, според която, ако си необвързана от дълго време, всъщност си по-щастлива от останалите ти приятелки! Колко странно е звучи това, нали?

Според статия, написана в Thought Catalog от Холи Риордан „Момичетата, които преминат през дълъг период в живота си, без да са обвързани, са най-щастливите членове на обществото ни”, се смята, че именно тези момичета са много по-щастливи, защото са изучавали себе си по-дълбоко и в момента се чувстват много по-комфортно и самоуверено. Те не се чувстват неудобно, когато ядат сами. Не се чувстват странно, когато пазаруват сами. Те „прегръщат” идеята да са сами и стават все по-щастливи с всеки следващ ден.

Едно научно изследване посочва, че хората, които предпочитат да останат у дома, вместо да отидат на купон, всъщност са по-умни. Така че, ако си необвързана и предпочиташ да прекарваш повече време у вас, тогава си истински победител! Умна и щастлива.

Този анализ, извършен от научното списание British Journal of Psychology, изучава начина на живот на най-интровертните, като доказва, че хората, които се социализират често, са по-щастливи, с изключение на по-умните сред тях. Ето едно желязно извинение за анулиране на всичките ти планове за почивните дни.

В изследването са се включили 15 000 души от различни религии, етнически групи, с различно финансово положение, пол и ориентация, чрез които се е установило, че желанието да останеш у дома често съвпада с по-висок коефициент на интелигентност.

„Най-интелигентните хора изпитват по-малко жизнено удовлетворение от увеличаването на междуличностния контакт с техните приятели или познати”, гласи едно от заключенията на психолозите.

Екипът от експерти, установил също, че хората, живеещи в райони с висока гъстота на населението, са по-малко щастливи от тези, които живеят в по-малки общности, прекарват време с приятели и имат по-близки взаимоотношения със съседите си.

Когато обаче тези с висок коефициент на интелигентност си седят повече у дома, животът в големия град също може да бъде щастлив. Интелигентните хора не изпитват толкова силна нужда и „удовлетворение” да се социализират с другите и предпочитат да са сами.

Тези открития могат да ни накарат да осъзнаем по-добре начините, по които нашите мозъци работят и се развиват, за да се справят с модерния начин на живот. Като базират анализа си върху „теорията за щастието в саваната”, изследователите стигат до теорията, че начинът на живот на нашите предшественици ловджии и събирачи, все още оказва влияние върху начина, по който живеем и днес.

Оказва се, че животът в африканската Савана не е бил толкова различен от този в града. Смята се, че хората живеели в разпръснати групи от приблизително 150 души и че общуването в собственото им племе било от решаващо значение за оцеляване по отношение на храненето и репродукцията.

Макар че голяма част от обществото намира комфорт, удоволствие и удовлетворение в едни и същи неща, резултатите от проучването показват, че хората с по-високи интелектуални коефициенти са се развили отвъд тези нужди. Промените в мозъка и в изискванията на „изключително интелигентните” са дошли с промени и изисквания на съвременното общество.

„По-умните хора притежават по-високи нива на интелигентност сред обкръжението си и следователно имат по-голям капацитет за решаване на еволюционните проблеми. Те биха се сблъскали с по-малко трудности при разбирането и справянето с развиващите се нови ситуации”.

Въпреки че зависим повече от всякога от връзката си със света, изглежда, че мозъкът ни се подготвя за живот в уединение. С други думи – по-умните хора предпочитат да прекарват моменти на усамотение у дома, защото умовете им се адаптират по-добре към модерния начин на живот, различен от този на нашите предци.

Високо интелигентният човек е свой собствен гуру, господар и идол. Той може и да се вдъхновява от работата на другите, но едно нещо, което знае добре е фактът, че като работи усилено ще разшири хоризонтите на знанията си и ще може сам да получи всички отговори, които търси.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *