Неподозирана опасност в дома ви сее главоболие и дори още по-коварни болести! Изхвърлете причинителите веднага!

Но, знаете ли, че свещите могат да бъдат опасни за вас и вашето здраве? И това е така, защото повечето от тях съдържат парафин или парафинови смески. Производителите използват тази петролен дериват, защото е по-евтината алтернатива на восъка.

Хората, които страдат от астма могат да получат много по-сериозни дихателни проблеми, когато около тях има ароматни свещи, които съдържат големи количества парафин. Добре е да знаете, че свещите са почти толкова опасни, колкото и пасивното пушене.

Когато парафина се топи, той образува изпарения, които са подобни на тези на дизеловия двигател. Така че, ако имате ароматни свещи в дома си и те горят повече от час, въздухът ще бъде запълнен с канцерогенни химикали, които могат да са опасни за вас. Вредни вещества, като като бензол и толуол отиват във въздуха, щом парафинът започне да се разтопява. Тези канцерогени могат да причинят много и различни здравословни проблеми – от главоболие до рак на белите дробове. Националният институт за професионална безопасност и здраве силно препоръчва да се излагате на парафиновите изпарения колкото е възможно по-рядко.

Неотдавнашно проучване е установило също така, че тези парафинови изпарения могат да предизвикат по-сериозни заболявания, като например: тумори в бъбреците и черния дроб. Има повече от 20 токсини в парафиновите свещи. Ето ги най-опасните:

ацетон, трихлорофлуорометан, серовъглерод, 2-бутанон, трихлоретан, трихлороетен, тетрахлорметан, тетрахлороетен, хлоробензен, етилбензол, стирен, ксилол, фенол, крезол, циклопентен. В обикновените парафинови свещи има и синтетични аромати и оцветители. Тези съставки могат да доведат до някои алергични реакции.

Вие определено трябва да спрете да купувате ароматни свещи като Glade например, както и други, които са подобни на тях. Известните гел свещи съдържат същите нефтопродукти като парафина, но те представляват още по-голяма опасност, тъй като техните стъклени съдове понякога експлодират.

т. Освен това във фитилите на някои от по-евтините китайски свещи се съдържа и олово. Ето какво можете да си купите вместо тях:

Соеви свещи

Соевите свещи са възможна здравословна алтернатива на парафиновите свещи. Тези свещи горят чисто и по-дълго от парафиновите свещи, и освен това не образуват сажди. Един от недостатъците им е, че се развалят прекалено бързо, защото няма консерванти в тях, и освен това е възможно да съдържат белина и втвърдители. И не на последно място – тези свещи са направени от соя, а соята много често е ГМО- продукт.

Свещи от пчелен восък

Тези свещи могат да се намерят във всички форми и размери. Можете да ги купите в монолитен или в стъклен съд. Свещите от пчелен восък не съдържат токсини и също нямат сажди. Тези свещи няма да причинят алергии и горят 5 пъти по-дълго, отколкото на парафиновите свещи. Тези свещи са много по-скъпи от другите ароматни свещи, но лесно може да си ги направите и сами. В youtube има предостатъчно клипчета, които ще ви научат как да си направите ароматни свещи у дома. И, повярвайте – така романтиката ще е още по-голяма!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *