Не казвайте тези неща на новите си колеги

Започването на работа на ново работно място е истинско изпитание за повечето хора. Налага им се да доказват професионалните си умения и да опитват да са симпатични на най-различни личности.

Има някои неща, които не бива да правим или казваме, когато имаме нов колега в офиса. Неподходящите реплики или реакции са:

Обръщение с „Ей, ти!“

Доста е обезсърчаващо, ако след месец на новия колега му се налага да ни се представя отново – в случай че все още не сме му запомнили името.

„По-добре не се сприятелявай с тази група от хора в компанията“

Дори да имате абсолютно основателни причини да препоръчате това на човека и дори да се опитвате да го предпазите от нещо, изказването ви прави да изглеждате дребнави. Той сам трябва да достигне до извода с кого да се сприятели.

„Ух, така мразя… шефа/ компанията/ този екип/ всичко!“

Не е добра идея да разкривате тези свои чувства, дори да имате причина за това. Вероятно е новодошлият да избере да харесва шефа – все пак той току-що му е дал работа.

„Успех“, казано със сарказъм

Ако интонацията ви звучи искрено, няма лошо, но ако го казвате с ирония, не е добре. Сарказмът не е добър избор на говорене пред новите хора.

„И ти най-вероятно ще съжаляваш, че си дошъл тук“

Дайте възможност на самия човек да достигне сам до това заключение, опитите за „предупреждаване“ са неподходящи.

„Как върви? Недоволен ли си вече?“

Някои питат това, дори ако човекът е започнал преди месец.

„Казват, че това е правило/ корпоративна политика, но всъщност никой не го спазва“

Не стимулирайте новодошлите още от началото да не спазват правилата.

Най-лошото, което може да направим по отношение на новите колеги, е да ги игнорираме. Ако пътищата ви се пресекат по време на работа или те искат да общуват с вас, колкото и да сте изморени, изнервени, заети, бъдете учтиви и ги накарайте да се почувстват добре дошли.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *