Никога повече няма да пипнете копчетата в асансьора, след като прочетете това!

След като използвате асансьор, измийте ръцете си, съветват учени. Един бутон в подвижната кабинка съдържа близо 40 пъти повече микроби от седалките в обществените тоалетни.
Това сочи научно изследване, проведено в хотели, ресторанти, банки, офиси и летища, пише сп. „Обекти“, цитирайки Daily Mail.
Според данните един квадратен сантиметър от всеки бутон в асансьора съдържа средно по 313 образуващи колонии бактерии. Същата повърхност от седалката на тоалетна съдържа само осем. Бактериите на асансьорните бутони може да съдържат чревни бацили като ешерихия коли, които са основни причинители на инфекции, посочват учените.
„В оживена сграда бутонът на асансьора може да бъде натискан от хора, които са болни или са били в контакт с различни бактерии „, заявява д-р Николас Муун от компанията Microban Europe, провела изследването за Държавния университет на Аризона в САЩ.

„Дори ако бутоните се чистят редовно, възможността да се натрупат бактерии е голяма“, допълва той. Предишни изследвания показват, че типичното бюро в офиса е дом на 400 пъти повече бактерии от тоалетната чиния, а върху компютърните клавиатури могат да се намерят четири пъти повече микроби от тези в тоалетните.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *