Нова версия за пожара в Пирин! Кола без номера видели симитличани при първите пламъци край Мечкул

ОС – Благоевград отказа да освободи от ареста Костадин Митев, който бе обвинен от прокуратурата в подпалването на 24 август на големия пожар в Кресненското дефиле. Съдия Татяна Андонова не взе предвид доводите на адвоката му Надежда Римпева, че за вината на Митев няма никакви нито преки, нито косвени доказателства, както и че намерените в района на пожара фасове от цигари са прекалено чисти и необгорели, т.е. невъзможно е от тях да лумне огънят, разпрострял се на 25 км от Мечкул до Влахи.

В хода на съдебното заседание, свикано по искане на подсъдимия за промяна на мярката му от задържане под стража в подписка, тричленният състав на ОС отказа да даде думата на доведените от него свидетели – екскметът на Мечкул Христо Димитров и Стефка Георгиева, с която К. Митев живее на семейни начала. Така Димитров нямаше възможност да разкаже, че пръв е видял огъня ниско под Мечкул, но малко по-късно е станал свидетел и на волтова дъга на минаващия край селото далекопровод, от който най-вероятно е лумнал силният огън. Стефка Георгиева пък се бе приготвила да обясни на съдиите, че във въпросния ден мъжът й имал само една цигара, дадена му от местния ветеринар, която Костадин изпушил рано. После в него нямало нито цигари, нито кибрит.

Разпитан беше обаче работодателят на обвиняемия – Емилиян Стойнев, който е еколог и собственик на фонда „За дивата флора и фауна”. Стойнев уточни, че от 2 март Костадин бил на работа при него на трудов договор със задачата да се грижи за 70 крави и 3 кучета. Бил съвестен пастир, с дребни нарушения на трудовата дисциплина – понякога извеждал кравите по-късно, друг път ги прибирал по-рано, но това било нормално.

Костадин Митев бе прибран обратно в ареста, а разплакани от залата си тръгнаха Стефка, сестра му Мария Аврионова и баща му Валери Аврионов, който се върнал от Италия, за да е в подкрепа на сина си.

В кулоарите на съда Мария и Валери подхвърлиха друга версия за пожара – според симитличани на мястото на първите лумнали пламъци при Мечкул имало кола без регистрационни табели, но никой от виделите не запомнил нито марката, нито цвета й.

Вчерашната мярка „задържане под стража” е окончателна, т.е. не може да бъде обжалвана в Софийски апелативен съд и Митев ще трябва да остане зад решетките до започване на делото.

ВАНЯ ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *