Нови огромни промени в движението в София! Запушват тези главни артерии!

През юни се предвижда възстановяване на движението по възлови столични булеварди, спряно заради строителството на метрото.

На 15 юни ще бъде възстановено движението по бул. „Патриарх Евтимий“ от паметника на Св. Патриарх Евтимий до Петте кьошета, което беше затворено преди около година заради строежа на метрото, съобщи днес на пресконференция в Столичната община изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Движението ще бъде еднопосочно по бул.“Патриарх Евтимий“, като ще има стеснение, за да влиза техниката за строежа на метрото.

Ще бъде възстановено еднопосочното движение по бул.“Васил Левски“ през тунела под НДК , посочи Братоев.

По бул.“България“ са три лентите за движение в южна посока. На 5-юни ще бъде възстановено движението, което сега е стеснено.

По бул. „Гоце Делчев“ работата е приключила и движението ще бъде възстановено на 10 юни в двете локални платна, които правят връзката на бул. „Гоце Делчев“ с бул. „Цар Борис Трети“. Там влизането на техниката ще продължи със спиране на движението, само когато това се налага, обясни Братоев.

Какво ще се ремонтира

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столичната община продължава с мащабната строителна програма по базовата инфраструктура в столицата. Общо десет са ключовите големи обекти, по които работи общината през тази година и които са свързани със затруднения в движението, посочи кметът.

По думите й най-коментираният проект, заложен за изпълнение през тази година, е ремонтът на бул.“Дондуков“. Проектът беше най-дълго обсъждан заради избора на вида настилка. Общината имаше готовност още през миналата година да започне реконструкцията, но заради изграждането на метрото тя беше отложена.

Кметът припомни, че бяха направени редица обществени обсъждания. Чуха се много мнения, но единно мнение по въпроса за настилката няма. Направени бяха и социологически проучвания, според които повечето хора бяха за асфалтова настилка.

Резултатът от повечето обществени обсъждания пък беше запазване на паважната настилка, каза кметът Фандъкова.

Тя припомни, че още в началото на обсъждането на проекта е изразила личното си мнение за запазване на паветата, за да се запази обликът на града. Заявих обаче, че няма да изразявам личното си мнение, за да се чуе мнението на хората, каза кметът и още веднъж потвърди позицията си за запазване на историческия вид на града.

По думите й това обаче е свързано с отсъствието на велоалеята, тъй като според експерти и граждански организации такава алея по паважна настилка не е подходяща.

Днес в Министерството на културата има обществено обсъждане, ще изчакаме и позицията на министъра на културата, за да може да бъде издадено и разрешението за строеж и да започне цялостната реконструкция, отбеляза кметът.

Фандъкова съобщи, че от 4 юни по бул. „Дондуков“ започва работа „Софийска вода“, за да подменят канализацията в участъка от ул. „Кракра“ до бул. „Васил Левски“.

Движението по булеварда няма да се затваря изцяло, ще се работи първо по северното платно, след това на южното като ще има стеснение в движението. След средата на юни работата ще продължи в участъка от бул. „Васил Левски“ до Ларгото с цялостна подмяна на тротоарите с унипаваж, каза кметът Фандъкова.

Столичният кмет информира, че след 15 юни ще започне изграждането на разширението на бул.“Монтевидео“ при Нов български университет. Това е изключително натоварен район, затова след като участъкът бъде готов трафикът ще се облекчи максимално, каза кметът.

След 10 юни ще започне разширението на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „Цар Борис Трети“ до бул. „Бъкстон“.

Изключително необходимо е изграждането на локалните платна на Северната скоростна тангента при съществуващия път за кв.“Требич“. Там имаме готовност да започнем работа по канализацията, а след това и по самите локални платна.

На 5 юни започва ремонтът на бул. „Асен Йорданов“ между бул. „Шипченски проход“ и кръговото на бул. „Цариградско шосе“, а след това и на бул. „Шипченски проход“ между ул. „Иван Димитров – Куклата“ и бул. „Асен Йорданов“.

В края на юни ще започне рехабилитацията на бул.“Прага“ в участъка от бул. „Скобелев“ и бул.“Пенчо Славейков“, информира още кметът Фандъкова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *