Ново проучване гърми: Някои сирена причиняват рак на гърдата

Млечните продукти имат много големи плюсове, но също така и минуси. Те са богат източник на калций и протеини, но съдържат и много мазнини. Когато става дума за връзката на млечните продукти със заболеваемостта от рак, учените не могат да стигнат до единно мнение. Ново изследване обаче, публикувано на страниците на водещо медицинско издание, обвинява най-популярното английско сирене “Чедар” и другите “меки” сирена и кашкавали в увеличаване заболеваемостта от рак на гърдата, пише BulNews.

От друга страна обаче, употребата на големи количества йогурт може да защити от смъртоносни заболявания. Изследването било организирано от сътрудници от отделението по профилактика и контрола на рака при Института по рака “Розуел Парк”. Ръководител на проекта е д-р Сюзън МакКен.

Ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените. Ежегодно в цял свят се разболяват хиляди жени, като немалък процент от тях умират. Сега вече е известно, че храненето играе важна роля в развитието на този вид рак. Наскоро изданието “Медикъл Нюз Тодей” съобщи, че неправилното хранене в юношеска възраст се отразява на заболеваемостта от рак на гърдата след десетилетия, в климактеричния период. Въпреки че някои млечни продукти отдавна си заслужиха лоша слава, като цяло науката не може да направи окончателни изводи за връзката между тях и хроничните заболявания, в т.ч. и рака.

Някои учени заявяват за огромната вреда от сирената и другите млечни продукти, други твърдят точно обратното. Тези противоречия са напълно обясними, тъй като млечните продукти са сложна смес от нутриенти, а често и слабо проучените синтетични добавки “идентични на натуралните”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *