Нов удар за Елена Поптодорова! МВнР обяви за невалиден дипломатическия й паспорт

Министерството на външните работи обяви с нота за невалиден дипломатическия паспорт на бившия ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова. Причината – трудовите ѝ правоотношения с ведомството са прекратени. Нотата идва броени дни след скандала със скъпа козметика на летището във Варшава.

bTV разполага с документа от 2 март, с който външното ни министерство информира чуждите мисии у нас за промяната в статута на Елена Поптодорова. Това означава, че на практика тя вече не е дипломат.

От Министерството обясниха, че паспортът на Поптодорова е обявен за невалиден, тъй като тя не е служител на ведомството от ноември 2016 г.

През февруари Поптодорова се е легитимирала с дипломатически документ пред полските власти, които я уличиха в кражба на скъпа козметика от безмитния магазин на летище „Шопен“.

На 2 март тя подаде оставка като ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет със седалище във Варшава.

Поптодорова нарече случилото се „неволна грешка“.

На 9 март външният министър Ради Найденов подчерта, че тя няма дипломатически статут.

„Тя вече не е служител на МВнР, пенсионирана е, не мога да коментирам нищо повече от нейния живот“, каза той.

След скандала президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси покани Поптодорова на работа. В разговор по телефона Паси каза, че договорът ѝ ще започне най-вероятно на 1 април. Днес бившият ни посланик във Вашингтон не бе открита за коментар.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *